Konjunktur

PH Börjesson: ”Vi inte sett konsekvenserna när omsättningen försvunnit och arbetslösheten stiger”

Spiltans grundare Per Håkan Börjesson tror inte att vi har sett alla konsekvenser av att många människor förlorar sina arbeten. Men han är ändå försiktigt optimistiskt på längre sikt.

Publicerad 2020-05-19

Vi sett en stark återhämning på börsen i mars. Vad talar för en ned- respektive uppgång från där vi är nu?
– Att vi inte sett slutet på konsekvenserna av Corona, handelskrig, massarbetslöshet med mera kan givetvis innebära att börserna kan gå ned igen. Men samtidigt kan det låga ränteläget och alla stödpaket göra att börsen fortsätter upp. John K Galbraith sammanfattade med: Det finns två olika typer av prognosmakare – de som inte vet och de som inte vet att de inte vet.

Alla tycks vara överens om att vi är i en lågkonjunktur. Hur lång  blir den tror du?
– Jag tror att det är extremt osäkert just nu. Men man kan ju hoppas att konsumtion och konjunktur ökar mer än man kanske tror när människor i västvärlden kommer ut från att varit instängda i olika grad. Samtidigt tror jag att vi inte sett konsekvenserna för alla bolag som drabbats när omsättningen nästan försvunnit och människor blir arbetslösa.

Hur kommer coronakrisen förändra börsklimatet och finansbranschen?
– Först gick allt ned när krisen kom men nu verkar marknaden vara mer selektiv. En lärdom från Sars-utbrutet var att man fick se bestående förändringar i människors beteende som jag tror kommer att ske även idag. Varför ska jag resa med flyg till ett möte om det fungerar nästan lika bra med möte med Teams? Men så finns det andra branscher som säkert kommer att gynnas under lång tid som till exempel dataspel.

Hur agerar du med dina egna pengar i rådande investeringsklimat?
– På Investment AB Spiltan började vi redan i mars att köpa lite mer aktier och tänker fortsätta med det. Men då ingen vet något säkert om framtiden gäller det att också att spara på likviditeten. Intressant är att Warren Buffett på årsstämman berättade att Berkshire Hathaway inte hade gjort några stora köp än och trots att de har en kassa på 137 miljarder dollar. Det är en signal att man ska vara försiktig och kan göra en nervös om framtiden. Samtidigt var han på lång sikt positiv till aktier och USA men på lång sikt kanske han menade tio år

– När börsen går ner kan det kännas motigt att köpa aktier. Kom då ihåg att du får mer aktier eller fondandelar till lägre priser. När det är rea brukar man köpa saker, inte sälja. På lång sikt är det tiden man är exponerad mot aktiemarknaden som med ränta på ränta ger fantastisk avkastning.

Platsannonser