Pfizers Nigeriaskandal avgörs i USA

Högsta domstolen i USA har gett nigerianska familjer grönt ljus att stämma Pfizer för att ha testat ny antibiotika på deras barn.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-06-30

Högsta domstolen avslog på tisdagen, efter uppmaning från den amerikanska regeringen, Pfizers överklagan mot en tidigare dom som tillät stämningar mot företaget, skriver BBC.

Anmäl dig till Juridik-nyhetsbrevet som kommer ut på torsdagar.

Enligt de nigerianska familjerna fick inte Pfizer deras godkännande att testa antibiotikan Trovan på 200 barn under ett utbrott av hjärnhinneinflammation i landet 1996. Totalt dog 12.000 barn på sex månader i epidemin.

Elva barn dog och flera andra blev blinda, förlamade eller fick hjärnskador, skriver BBC.

Pfizer förnekar dock anklagelserna. De hävdar att de barn som tog Trovan till större del överlevde än de som inte tog medicinen.

En federal domstol i USA sade till att börja med att fallet skulle avgöras i Nigeria, och inte i USA, men 2nd US Circuit Court of Appeals i New York ändrade nu det domslutet.

Pfizer sade sig vara besvikna med domslutet men sade också att:

– Företaget ser fram emot att presentera sitt försvar i domstol och förblir övertygade om att till slut vinna fallet.

Pfizer har separat betalat 75 miljoner dollar till de nigerianska myndigheterna för att göra upp krav relaterade till olyckan som skedde ett år innan Trovan godkändes av US Food and Drug Administration (FDA).

1998 godkändes Trovan för anvädning på vuxna endast. Det var rapporter om leverskador som gjorde att godkännandet endast gällde för anvädning på vuxna. EU förbjöd dock Trovan helt 1999.

Platsannonser

Logga in