Pfizer-vd på flykt och medicinchef arresterad

Pfizers tidigare medicinska chef i Nigeria Dr. Dogunro har blivit arresterad och Pfizers vd för Nigeria befinner sig på flykt.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2008-01-11

NEW YORK En federal domstol i Albuja, Nigeria har beordrat att åtta tidigare chefer och styrelsemedlemmar för Pfizers dotterbolag i Nigeria ska häktas efter att de inte kommit till den rättegång där de var anklagade för att ha orsakat ett antal dödsfall i en klinisk studie av läkemedlet Trovan.

Bland de åtta som har begärts häktade är Pfizers tidigare vd William Steere, tillsammans med Ngozi Oluwatoyin Edozien, Samuel Ohuabunwa, Dr. A. Dogunro, Isa Dutse, Scott Hopkins, Mike Dunne, Debra Williams and Robert Buhl.

Det är vanligt bland multinationella företag att vd:n för moderföretaget också är styrelsemedlem i företagets utländska dotterbolag. Normalt är detta bara en formalitet, och mycket få traditionella styrelsemöten sker i dessa bolag, men styrelseuppdrag innebär också ansvar.

Detta är något som Pfizers tidigare vd, William Steere nu fått erfara. Den erfarenhet kan göra att det här traditionella styrelseupplägget snabbt ändras i många stora företag där man vill skydda vd:n från lokalt ansvar.

Pfizers vd i Nigeria är Ngozi Oluwatoyin Edozien och hon befinner sig nu på flykt från polisen. Edozien är född i Nigeria men uppväxt i USA och utbildad på exklusiva Harvard University.

Hennes far var en professor vid berömda Massachusetts Institue of Technology, och själv lyckades hon efter utbildningen på Harvard bli antagen till konsultföretaget McKinsey.

McKinsey är en av de hetast åtrådda arbetsgivarna för nykläckta studenter i USA. De får 50.000 ansökningar varje år och accepterar mindre än en procent. Ingångslönerna för dessa konsulter börjar på nära en miljon kronor om året.

Efter några år som konsult i England och Frankrike så fick Edozien jobb som Vice President på Pfizer i New York. Där var hon ansvarig för planering och affärsutveckling. Hon arbetade med företagets framtid i tredje världen och blev sedan utskickad till Nigeria som vd och var även ”Regional Director” för en stor del av Afrika.

Multinationella företag skickar ofta ut sina påläggskalvar till den här typen av uppdrag, för att de ska få möjlighet att utveckla sitt ledarskap och affärskunskap – men få av dessa chefer förväntar sig att deras anställning ska resultera i kriminalmål och arrestering.

Nigeria har stämt Pfizer på över 55 miljarder kronor.statsåklagaren i Nigeria hävdar att en studie med Pfizers läkemedel Trovan ledde till att 11 barn dog och att 189 barn skadades allvarligt – de drabbades av hjärnskador, blindhet, dövhet, och förlamningar, enligt åtalet.

Rättegången mot Pfizer har orsakat stora demonstrationer i Nigeria och motståndare till företaget har hotat med en bojkott av Pfizer.

Pfizers huvudkontor i Lagos är stängt sedan några dagar och de övriga personerna i den lokala Pfizerledning har inte vågat visa sig, rädda för att de också ska bli arresterade.

Pfizer hävdar att företaget är oskyldigt och har tidigare sagt till pressen att studien ”gjordes i medmänsklighetens namn,” men har inte kommenterat om att företagets chefer nu befinner sig på flykt och vägrar infinna sig i domstol.

Peter Rost

redaktionen@realtid.se

Platsannonser

Logga in