Finans Nyhet

Pfizer på sparjakt

Publicerad

I går offentliggjorde världens största läkemedelsbolag ett nytt sparprogram på över 28 miljarder kronor per år från 2008. I Sverige har Pfizer 2.700 anställda som kan komma att drabbas av neddragningarna.

I Sverige har Pfizer produktionsanläggningar i Helsingborg, Strängnäs och Uppsala med över 2.000 anställda. Enligt Pfizer är det tillverkningsenheterna som kommer att drabbas mest av sparplanen. Hur det ser ut för Sveriges del är dock oklart i nuläget.

– Det är för tidigt att säga något. Processen börjar nu, för oss och de övriga 150 länder där Pfizer finns, säger Gisela Lindstrand, informationsdirektör Pfizer Sverige till Realtid.se.

Enligt New York Times är många analytiker skeptiska till Pfizers långsiktiga planer, särskilt då företagets ledning var tydligt försiktiga om att diskutera detaljer i kostnadsbesparingsprogrammet. Istället lovade ledningen enbart att företagets säljteam bestående av 38.000 anställda i stort skulle hållas intakt.

Annons

Under en presskonferens nekade Pfizers ledning, inklusive vd:n Hank McKinnell, att svara på frågor om hur många anställda som kommer att få gå.

Klart är dock att antalet anställda globalt sedan årsskiftet minskat med 5.000 till 115.000 i dag.

På börsen har Pfizer sedan runt 2000 tillhört förlorarna. Vid gårdagens stängning av Dow Jones hade aktien rasat 26 procent sedan årsskiftet.

Annons
Annons