Finans Nyhet

Pfizer får böta efter skandalen

Publicerad
Uppdaterad

Elva barn dog efter Pfizers läkemedelsstudie i Nigeria. Nu är läkemedelsjätten och den nigerianska staten Kano nära en uppgörelse.

Helene Rothstein

Världens största läkemedelsbolag Pfizer går med på att betala 75 miljoner dollar, drygt en halv miljard kronor för de läkemedelstester som läkemedelsjätten utförde i Nigeria i slutet på 90-talet.

Det uppger en källa till Reuters.

Den nordliga delstaten Kano stämde Pfizer på 2 miljarder dollar i maj 2007 och krävde skadestånd då de menade att medicinen Trovan dödade 11 barn och ledde till ett dussintals barn fick funktionshinder.

Annons

– Vi undertecknar ett avtal på torsdag, säger Aliyu Umar, som företräder delstaten Kano.

Pfizer har förnekat alla anklagelser och menar att det var epidemin vid namn Meningit som skördade offer, inte medicinen Trovan.

Tvärtom, menar läkemedelsjätten räddade Trovan liv och var lika effektiv som ett etablerat läkemedel.

Annons

Ännu vill de två parterna inte kommentera det slutliga utgången till den långdragna historien.

Det hela började med att Pfizer bedrev läkemedelstester då epidemier bröt ut i den nigerianska delstaten Kano år 1996. Mellan 12.000 och 15.000 föll offer för hjärnhinneinflammation, kolera och mässling. I samband med detta utsåg Pfizer ett forskarlag som flögs ner till Nigeria.

Läkemedelsjätten behövde underlag för bolagets nya, ännu inte auktoriserade, medicin Trovan mot hjärnhinneinflammation.

Annons

I Nigeria tog det bara sex veckor för Pfizer att börja med behandlingar. Något som skulle varit långt mer omständligt och ta avsevärt mycket längre tid, över ett år, om bolaget verkat i USA.

På plats i Nigeria fanns även Läkare Utan Gränser i ett fälttält och behandlade människor med beprövade mediciner. De patienter som var sämst däran hamnade på sjukhus. Andra behandlades inne i organisationens tält.

Mitt i epedemikaoset kom alltså Pfizer och erbjöd gratisbehandlingar till tvåhundra barn.

Läkare Utan Gränser var kritiska till detta, samt till att läkare och sjuksköterskor rekryterades över till läkemedelsjätten där de fick dubbelt betalt.

Föräldrarna till barnen hävdar att de inte visste att godkända läkemedel distribuerades bara meter bort från Pfizer, inte heller att djurförsök hade visat att test-medicinen Trovan kan orsaka lever- och ledskador, eller att deras barn ens var försökskaniner i en läkemedelsstudie.

Elva av de 200 barn som deltog i studien dog och den nigerianska delstaten Kano har i en rad stämningar mot Pfizer sökt skadestånd beträffande anklagelser om att studien resulterade i hjärnskador, förlamning och talsvårigheter.

Nigerianska myndigheter och Pfizer har varit oense om huruvida dödsfall och biverkningar orsakades av testet eller hade skett ändå.

En talesman för delstaten, Suleyau Sule sa tidigare i våras att 35 miljoner dollar ska öronmärkas för offren, 30 miljoner dollar ska avsättas för att förbättra hälso-och sjukvården i delstaten och resten ska täcka administrativa kostnader.

Hjärnhinneinflammationen Meningit sprids fortfarande i Nigeria. Enligt Världshälsoorganisationen ska omkring tusen människor ha dött i sjukdomen bara i år.

För att vara mer precis kan nämnas att i Pfizers studie behandlades 100 meningit-smittade barn med antibiotikan Trovan. Ytterligare 100 barn var kontrollpatienter i denna studie och behandlades med den godkänd antibiotika. Men enligt familjernas advokater var denna dos lägre än rekommenderat.

I slutet av maj i år skrev nyhetsbyrån AP att Pfizer förnekade alla anklagelser och säger att deras forskare agerat lagenligt och i enlighet med professionella normer.

Bolaget håller inte heller med om att dödsfallen varken kan kopplas till Trovan, eller till undermålig behandling. Enligt bolaget uppvisade studien bättre överlevnad för Trovapatienterna än det andra läkemedlet, och menar att skador samt uppkomna funktionshinder härstammar från hjärnhinneinflammation.

I en artikel från Aftonbladet 2001 menar Pfizer att studien inte alls var ett billigt sätt att testa sin medicin på, utan att detta gjordes i medmänsklighetens namn.

Källa: ABC News, Infowars.net, Natural News, Aftonbladet, The Associated Press, Reuters

Annons