Finans Nyhet

Perssons jobbpaket får underkänt av KI

Publicerad
Uppdaterad

Regeringens jobbpaket får underkänt av statliga Konjunkturinstitutet. Paketet får marginell betydelse för sysselsättningen och riskerar att tränga undan ordinarie jobb enligt KI.

Olle Blomkvist

– Det här är inte ett sysselsättningspaket utan en ganska kraftig uppblåsning av arbetsmarknadspolitiska åtgärder, säger Göran Zettergren, enhetschef för statliga Konjunkturinstitutets avdelning för arbetsmarknad och prisbildning.

Halva det här paketet är utbildningsåtgärder. Resten är sysselsättningsåtgärder och av erfarenhet vet man att de har en ganska betydande undanträngningsffekt, det vill säga den totala sysselsättningen ökar inte med 20 000 om man ökar sysselsättningsåtgärderna med 20.000.

Risken är enligt Göran Zettergren att två plusjobb leder till att ett ordinarie jobb försvinner.

Annons

– Den främsta effekten av det här paketet är att den öppna arbetslösheten minskar med en halv procentenhet ungefär och lite mer 2007, säger Göran Zettergren.

Sysselsättningen inklusive sysselsättningsåtgärder stiger med blygsamma 0,2 procentenheter. Det är nettoeffekten.

Men han betonar att den positiva effekten av regeringens jobbpaket är att många som står utanför arbetsmarknaden nu får lättare att ta sig in på den igen.

Annons

Liknande kritik kommer även från oppositionen. Men regeringens satsning på 20 000 så kallade plusjobb i offentlig sektor gillas av Kommunförbundet. Satsningen är tidsbegränsad och riktar sig till personer som varit arbetslösa i mer än två år.

– Det är en bra åtgärd, som förhoppningsvis ska leda till ordinarie jobb efter två år, säger Kommunförbundets biträdande chefekonom Stefan Ackerby.

Regeringen subventionerar 100 procent av lönekostnaden upp till . 000 kronor per dag.

Annons

– Men trots subventionen kommer det att kosta kommuner – och landsting – en del pengar, säger Stefan Ackerby.

Det är oklart vad de som får ett plusjobb ska arbeta med.

– Det har talats om kvalitetshöjande insatser. Vad det innebär ska läggas fast i avtal mellan arbetsförmedlingen, arbetsgivaren och de fackliga organisationerna, säger Stefan Ackerby.

Kommunal kräver att få ett stort inflytande över de så kallade plusjobben.

– Det är viktigt att det inte innebär någon undanträngningseffekt så att kommuner och landsting tror att de kan dra ner på vissa verksamheter och ersätta dem med plusjobb, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

TT

Annons