Annons

Annons

Persson kritiserar politikernas jakt på banker

Göran Persson, ordförande för Swedbank, uttalar sig i SVT:s Agenda om en stundande lågkonjunktur och kritiserar politikernas jakt på banker.

Den förre statsministern, som sedan i somras är ordförande för Swedbank, intervjuades om en annalkande lågkonjunktur i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

– Självklart ska man vara orolig. Det här kommer att drabba många människor hårt. Det gör alltid lågkonjunkturer, säger Göran Persson.

Om Sverige går in i lågkonjunktur kan man räkna med en stigande regional orättvisa och ett stålbad för många kommuner. Det var en av lärdomarna som Göran Persson fick med sig efter den djupa lågkonjunkturen på 90-talet då han först var finansminister och sedan blev statsminister.

Annons

Annons

– På nationell nivå kanske man klarar en lågkonjunktur men det finns en risk att man rullar över bördan på kommunerna säger han i SVT:s Agenda.

Han tror inte att hushållens stora skuldsättning i form av bolån blir det stora problemet om Sverige drabbas av lågkonjunktur.

– Räntorna är låga och kommer att fortsätta vara låga. En lågkonjunktur kommer inte att innebära att kostnaderna för lånen stiger. Det kommer fortsatt vara press nedåt på räntorna, säger han.

Göran Persson uppger även att de stora marginaler som varit på bolån nu är under press i allt fler banker. 

– Vi får se hur situationen ser ut när lågkonjunkturen nyper till. Det kanske inte är den klokaste finans- och konjunkturpolitiska åtgärden i det här läget börja med någon slags jakt på bankerna, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons