FinansNyhet

Percy Nilsson: ”Vi är inga börshandlare”

Percy Nilsson, Dan Olofsson, Victoria Park, Stockholms tingsrättPercy Nilsson, Dan Olofsson, Victoria Park, Stockholms tingsrätt
Percy Nilsson och Dan Olofsson tillsammans med försvarsadvokaten Lars Kruse inför förhören i Stockholms tingsrätt under tisdagen. De är åtalade för insiderbrott i samband med miljardförsäljningen av fastighetsbolaget Victoria Park. Foto: Jessica Gow (TT)
Publicerad

Percy Nilsson och Dan Olofsson förhörs i Stockholms tingsrätt under tisdagen. De är åtalade för insiderbrott i samband med miljardförsäljningen av fastighetsbolaget Victoria Park. 

Realtid.se

Både Percy Nilsson och Dan Olofsson är misstänkta för grovt insiderbrott.  Båda nekar till brott. Åtalet där han och Dan Olofsson står misstänkta för grovt insiderbrott väcktes 2020.

Att Percy Nilsson nu sitter i Stockholms tingsrätt handlar om ett aktieköp i fastighetsbolaget Victoria Park där han, via bolag, var ägare till en liten andel.

– Anledningen att jag har satsat på Victoria Park är för att jag begriper vad de sysslar med, säger Percy Nilsson i rätten på tisdagen, enligt TT.

Annons

I fokus är ett sms från Dan Olofsson, som Percy Nilsson först inte mindes att han fått, förrän åklagaren visade det för honom.

Enligt honom var det en slump att köpet av aktier i Victoria Park för 3 miljoner kronor gjordes samma dag som sms:et från Dan Olofsson kom. Åklagaren anser däremot att sms:et är att se som en uppmaning från Dan Olofsson att köpa aktier, och att Percy Nilsson agerat på det.

Percy Nilsson beskriver i tingsrätten på tisdagen hur aktieköp brukar gå till i hans bolag.

Annons

– Det brukar aldrig vara bråttom. Vi är inga börshandlare, säger Percy Nilsson, enligt TT.

Det var i juli förra året som Ekobrottsmyndigheten lämnade in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt avseende insidermisstanke. Ansökan handlade om misstänkt insiderbrott  i samband med budet på fastighetsbolaget Victoria Park.

Åtalet omfattar totalt 14 personer samt 27 åtalspunkter. Percy Nilsson och Dan Olofsson finns med bland de åtalade. Båda anklagas för grovt insiderbrott. 

Annons

Det var i början av december 2019 som Danirs ägare Dan Olofsson informerades om en förundersökning om eventuell otillåten insiderhandel i fastighetsbolaget Victoria Park den 3 maj 2018.

Anledningen till att Dan Olofsson fanns med i förundersökningen är att han den 2 maj 2018 kontaktade en annan ägare i Victoria Park i syfte att påverka denne att acceptera ett kommande bud på företaget.

Dan Olofsson var, enligt honom själv, vid kontakten tydlig med att han gav den andra ägaren insiderinformation, vilket innebär att ingen handel får ske i aktien. 

Enligt uppgift från åklagaren kan insiderhandel i Victoria Park ha ägt rum innan informationen om det kommande budet blivit offentlig. Detta kände Dan Olofsson inte till förrän utredarna berättade det för honom i december 2019.

– Jag har självfallet inte haft någon som helst avsikt att främja otillåten insiderhandel. För det fall något otillåtet skett, vilket jag inte vet, så har det skett utom min kännedom och självklart utan att jag haft något ekonomiskt utbyte. Tvärtom har jag varit tydlig med att upplysa om att jag förmedlat insiderinformation, vilket innebär att handel med aktier inte får ske, sa Dan Olofsson i en skriftlig kommentar i januari förra året.

– Jag menar att det är fullt legitimt och del av mitt ansvar som stor ägare i Victoria Park att försöka påverka annan ägare att senare, när all information är offentlig, acceptera ett bud som jag redan accepterat. Styrelsens budkommitté hade liksom jag uppfattningen att det aktuella budet bäst gagnade bolaget och dess aktieägare.

Åtalet gäller 27 brottsmisstankar.  Flera av de misstänkta har anlitat några av Sveriges mest namnkunniga försvarare när det gäller ekonomisk brottslighet. Percy Nilsson företräds av Lars Kruse och Dan Olofsson av Tomas Nilsson.I

 

Annons