Pension

Pensionsmyndigheten slänger ut Falcon Funds

Säger upp avtalet med omstridda fondbolaget.

Uppdaterad 2016-06-15
Publicerad 2016-06-15

Beslutet medför att Falcon Funds tre fonder försvinner från PPM-utbudet, enligt ett pressmeddelande.

– Alla fondförvaltare ska, som det står skrivet i avtalet med oss, med tillbörlig omsorg och på ett fackmannamässigt sätt förvalta det kapital som Pensionsmyndigeten har fört över till de fonder som sköts av förvaltaren. Falcon Funds har inte levt upp till detta, säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten, i en kommentar.

Falcon Fund har dels gjort olagliga fondbyten genom säljbolaget Konsumentkraft som är polisanmält.

Det finns också starka misstankar om intressekonflikter i samband med värdepapperinvesteringar. Om så har skett kan det strida mot internationella regler för fondmarknadsaktörer.

Berör 21.000

Avregistreringen av de tre fonderna berör närmare 21.000 fondsparare med ett totalt innehav på 2,4 miljarder kronor och väntas ta lång tid att genomföra, enligt myndigheten.

Alla sparare får dock samma genomsnittskurs på sina andelar.

– I samband med avregistreringen får fondsparare med innehav i dessa fonder sitt innehav flyttat till det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. Därifrån kan respektive sparare sen själv välja att antingen ligga kvar i förvalet eller välja att gå vidare till annat fondinnehav, säger Mikael Westberg.

Lurat pensionssparare?

Dagens Industri avslöjade i slutet av mars förra året att Pensionsmyndigheten misstänkte att finansmannen Emil Amir Ingmanson lurat pensionssparare på pengar – samtidigt som fondbolaget gjorde investeringar inom Ingmansons privata ägarsfär. Han har dock hela tiden förnekat anklagelserna.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in