Pensionsmyndigheten utreder fondbolaget Solidar.
Fonder

Pensionsmyndigheten köpstoppar Solidars PPM-fonder

Fondbolaget Solidars samtliga PPM-fonder har köpstoppats på fondtorget. Skälet till stoppet är att Pensionsmyndigheten utreder bolaget för att se om det följer reglerna.

Uppdaterad 2017-12-19
Publicerad 2017-12-19

Fondbolaget Solidar, som är registrerat i Sverige, har nio fonder på premiepensionens fondtorg. Innehavet i fonderna värderas till drygt 18 miljarder kronor. Cirka 130 000 pensionssparare har hela eller delar av sin premiepension investerad i Solidars fonder.

Bolagets samtliga fonder köpstoppas nu av Pensionsmyndigheten. 

– Köpstoppet gäller under den tid vår utredning slutförs, och innebär att fonderna inte går att välja på fondtorget, säger Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning.

Om det visar sig att fondbolaget inte följer det samarbetsavtal som gäller för fondtorget kan detta få till följd att bolagets fonder avregistreras från fondtorget. Om utredningen visar att fondbolaget följer samarbetsavtalet kommer fonderna att öppnas upp för handel igen, skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Sparare med innehav i Solidars fonder får med anledning av köpstoppet ett brev hemskickat med information. Av brevet framgår att fonderna inte kan väljas för nya köp men att den som vill kan byta från fonderna till någon av övriga fonder på fondtorget eller till det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa, den så kallade soffliggarfonden som förvaltas av sjunde AP-fonden.

Samtliga fondbolag som har fonder på premiepensionens fondtorg har tecknat ett avtal med Pensionsmyndigheten som närmare reglerar villkoren för samarbetet. 

Om ett fondbolag inte följer samarbetsavtalet kan bolagets fonder komma att avregistreras från fondtorget. Under utredningstiden kan Pensionsmyndigheten köpstoppa berörda fonder, vilket nu alltså skett.

Platsannonser