Finans Nyhet

Penser-bolag flaggar i Öresund

Publicerad

Pan Capital kontrollerar 5,9 procent av Sven Hagströmers och Mats Qvibergs investmentbolag.

Hemlighetsfulla tradingbolaget Pan Capital meddelade på torsdagen att man har köpt drygt 3 miljoner aktier i Öresund, en investering värd 340 miljoner kronor.

Det är sannolikt första gången som Pan Capital flaggar i ett bolag på Stockholmsbörsen. Finansinspektionen har åtminstone ingen tidigare notering om Pan Capital i sitt nätbaserade arkiv.

– Det var roligt. Vi välkomnar alla ägare men Pan Capital tycker jag är en väldigt professionell ägare, det är ett väldigt duktigt gäng. Vi känner Pan Capital och har jobbat med dem tidigare, säger Sven Hagströmer till Realtid.se.

Annons

– Jag hoppas att vi ska leva upp till deras förväntningar.

Posten motsvarar 5,9 procent av kapitalet i Öresund.

Pan Capitals vd Claes-Henrik Julander säger till Realtid.se att bolaget inte vill kommentera investeringen.

Annons

Pan Capital grundades i slutet av 1990-talet av Erik Penser och Pär Sandå med handlarkollegorna Claes-Henrik Julander och Henrik Hedman.

Erik Penser har successivt minskat sitt innehav i bolaget men kvarstår som dess ordförande.

Under 2009, det senaste redovisade räkenskapsåret, uppgick nettoresultatet på Pan Capitals trading till 932 miljoner kronor. Vinsten efter skatt stannade på 490 miljoner kronor.

Annons

Noterbart är att Pär Sandå med kollegor under en period från 1996 och framåt arbetade för ett tradingbolag i Öresunds regi.

Per Agerman

Sara Johansson

redaktionen@realtid.se

Annons