Ekobrott

Penningtvätten i Danske Bank: tidigare anställda misstänkta

Flertalet tidigare anställda vid Danske Banks estniska filial misstänks ha tagit emot ersättning för att hjälpa till med penningtvätten. Det skriver Berlingske.

Uppdaterad 2018-11-16
Publicerad 2018-11-16

Den danska tidningen Berlingske hänvisar till bankens egen utredning. En rad tidigare anställda i Danske Banks estniska filial misstänks ha tagit emot kontantbelopp på privata konton i utbyte mot att de hjälpte kriminella forsla miljarder genom banken. 
 
Redan i september framkom att Danske Bank hade polisanmält åtta tidigare anställda vid banken. Nu rapporterar Berlingske att individerna utreds av estniska myndigheter. 
 
Enligt tidningen har bankens egen advokatutredning visat att flera av de polisanmälda personerna ska ha satt in misstänkt stora kontantbelopp på på sina egna konton i banken. 
 
Advokatbyrån Bruun & Hjejle, som anlitats av banken för den oberoende utredningen, har granskat flera hundra tidigare medarbetare samt även ett antal misstänkta mellanhänder.
 
Sammanlagt 42 namn har rapporterats till estniska myndigheter. Åtta av dessa är alltså polisanmälda sedan tidigare.
 
Berlingske har talat med en lektor i straffrätt på Syddansk Universitet. Henning Fuglsang menar att det rör sig om potentiellt allvarliga brott.  
 
– Om det hade varit danska förhållanden, och det var tal om en motprestation för att hjälpa till att flytta svarta pengar, så pratar vi om häleri, skatteundandragande, penningtvätt eller bedrägeri, säger han. 
 
 
 

 

Platsannonser