FinansNyhet

Peking slår New York

Publicerad

Flest dollarmiljardärer i den kinesiska mångmiljonstaden.

David Gustavsson

I Peking bor det 100 dollarmiljardärer och staden har därmed passerat New York där vi hittar 95. Det visar Shanghaibaserade företagets Huruns sammanställning som publiceras årligen, rapporterar The Guardian.

I fjol fick Peking 32 nya miljardärer, medan New York välkomnade fyra. Det har alltså skett en kraftig ökning av ultrarika i Kina – trots landets, för närvarande, mycket svajiga och osäkra ekonomi.

En viktig orsak är att kinesiska regeringen infört lättnader som gör det enklare att börsnotera bolag, vilket medfört att stora summor pengar strömmat in i vissa branscher. Det menar Huruns grundare Rupert Hoogewerf.

Annons

Hade rankningen sammanställts under den kraftiga börsuppgången i somras hade antalet dollarmiljardärer i Kina varit omkring 150 stycken.

Moskva kniper tredjeplatsen i årets lista med 66 miljardärer följt av Hongkong och Shanghai som har 64 respektive 50 ultrarika.

– I dag "uppstår" främst superrika i Kina. Människor kommer att se på samma sätt på Kina som man såg på Stanford eller Silicon Valley på 1990-talet, säger Hoogewerf, till tidningen.

Annons

 

Annons