PayPal blir bank

Betaltjänsten hoppas därmed kunna stoppa Googles nya satsning Checkout från att ta över deras användare.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-05-15

PayPal har för närvarande 35 miljoner kunder i Europa. Den låter alla som har en mejladress – företag och privatpersoner – att skicka och ta emot pengar, utan fördröjningar och avgifter.

Dessutom behöver inte betalaren ange sitt konto- eller kreditkortsnummer, vilket begränsar risken för olovliga transaktioner.

Nu vill bolaget bli en bank, skriver spanska tidningen El Pais.

Den 2 juli i år kommer de att få licens från Luxemburg, dit företaget flyttar sitt huvudkontor.

Tillståndet kommer att gälla i hela Europa.

– Många företagare och myndigheter frågade oss ”varför blir ni inte en bank och gör livet för oss mycket enklare?”, säger PayPals Europa-chef Brent Bellm, till tidningen.

Nu har de alltså gjort det. Men européerna kan inte förvänta sig några PayPal-kontor på städernas gator. Inte heller kommer man att kunna utföra andra tjänster än betalningar, understryker han.

PayPal räknar dock med att förvandlingen ska leda till ännu snabbare betalningar och fler användare. Dessutom borde den ge tjänsten mer legitimitet och göra att fler säljare kommer acceptera betalningssättet.

Samtidigt är det ett sätt att kunna konkurrera ännu bättre med Googles nya tjänst Checkout, som hotat PayPals monopol. eBay har spärrat sina användare från att använda Checkout, vilket väckt kritik.

Att det skulle finnas någon baktanke med att man ansökt om tillstånd i ett land som är känt för sitt förmånliga företagsklimat avfärdar Bellm.

PayPal, som grundades 1998 och köptes av Ebay 2002, skickar cirka 10.000 kronor per sekund mellan sina 143 miljoner konton.

I år räknar de med att överföra drygt 300 miljarder kronor.

I Europa sker nästan en fjärdedel av alla utbetalningar via internet genom PayPal.

Platsannonser