Finans Nyhet

Payback-time för finansbranschen

Publicerad

EU-kommissionen har antagit ett förslag om finansiell transaktionsskatt.

Realtid.se

Det beskedet gav EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, i samband med ett anförande vid Europaparlamentet om tillståndet i unionen, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

– Det handlar om rättvisa. Om resten av samhällssektorerna bidrar, varför ska inte banker också bidra, säger han.

Han poängterade att skattebetalarna redan har betalt 4.600 miljarder euro till finanssektorn i samband med krisen och att det nu är hög tid för branschen att lämna sitt bidrag.

Annons

Tobinskatten är en föreslagen skatt på internationella valutatransaktioner och kommer från den amerikanska ekonomen James Tobin.

José Manuel Barroso hävdar att den finansiella transaktionsskatt som nu diskuteras skulle innebära en utökad form av Tobinskatten och ge intäkter på 55 miljarder euro per år.

Kommissionens förslag ska naturligtvis behandlas i sedvanlig ordning av EU:s finansministrar och Europaparlamentet.

Annons

Just skattefrågor kräver en enhällighet inom EU och EU:s skattekommissionär, Algirdas Semeta, menar att förslaget gör EU till en global föregångare för den finansiella transaktionsskatten:

– Vårt projekt är sunt och genomförbart. Jag hyser inga tvivel att denna skatt kan leverera vad EU-medborgarna förväntar sig: ett rättvist bidrag från finanssektorn, säger Algirdas Semeta.

Han räknar även med andra G20-länder inser att en finansiell transaktionsskatt och ligger i deras intresse och följer EU:s exempel, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Annons
Annons