Finans Nyhet

Patrik Söderlund

Publicerad

… vd på Digital Illusions, som i morgon lanserar PC-spelet Battlefield 2, den efterlängtade uppföljaren till Battlefield 1942. Ni presenterade röda siffror i senaste kvartalsrapporten. Hur viktigt är det för Digital Illusions att uppföljaren blir en succé?

– Det är ingen hemlighet att det har stor betydelse. Vi är ju beroende av royaltyintäkter och de röda resultatsiffrorna beror på att vi inte haft några produktlanseringar på ett tag. Inga andra spel har heller kommit i närheten av Battlefield när det gäller antal sålda spel. Hela Battlefieldserien har hittills sålts i cirka 5 miljoner exemplar.

Runt hälften av alla Battlefieldprodukter säljs i Nordamerika och redan i går lanserades Battlefield 2 i USA. Har ni fått några siffror som visar hur det går?

– Inte än, men det är inget snack om att vi kommer att sälja bra, frågan är bara hur bra. Det här är en av de största PC-lanseringar som görs det här året i USA. Vi har också fått oerhört positiva recensioner av speltidningar. 9,1 av 10 recensioner har varit bra enligt webbsajter som presenterar den typen av siffror.

Annons

Förra hösten lade amerikanska Electronic Arts, EA, ett bud på alla utestånde aktier i Digital Illusions till ett pris om 61 kronor per aktie. EA ägde då 19 procent av bolaget. Budperioden avslutades i januari och då hade många aktieägare valt att tacka nej till erbjudandet, trots att styrelsen rekommenderat aktieägarna att sälja.

Varför?

– Aktieägarna tyckte budet var för lågt med tanke på att vi hade en rad nya produkter i vår pipeline, bland annat Battlefield 2. Förväntningarna på spelet har varit höga. Nu får de som valde att inte sälja se om de gjorde rätt bedömning. Själv valde jag att sälja, jag tyckte det var ett rättvist bud.

Annons

Digital Illusions är noterat på Nya Marknaden. Efter en uppgång med 1,29 procent under dagen ligger nu aktiepriset på 58,75 kronor.

EA fortsatte dock att köpa aktier över börsen och äger nu 70 procent av bolaget. När kommer Digital Illusions att avnoteras?

– EA:s intentioner är att äga hela bolaget, men om, hur och när det sker vill jag inte gå in på. Minoritetsaktieägarna har ju ingen attraktiv sits. Omsättningsmöjligheterna är låga och det syns också på aktiekursen som stått stilla en längre period.

Annons
Annons