Annons

Annons

Patricia köper amerikanska Sarnova

Investorägda Patricia köper förvärvar amerikanska Sarnova Holdings, ett företag som distribuerar sjukvårdsprodukter. Prislappen på affären är drygt 900 miljoner dollar.

Patricia Industries, som är en del av investmentbolaget Investor, har ingått avtal med Water Street Healthcare Partners och Sarnovas grundare Matthew D. Walter om att förvärva Sarnova Holdings.

Sarnova är en ledande amerikansk specialdistributör av sjukvårdsprodukter inom Emergency Preparedness och Acute Care, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Det bildades 2008 då Water Street slog ihop två ledande specialdistributörer. Under de följande tio åren genomförde Sarnova åtta förvärv för att expandera sitt sortiment av sjukvårdsprodukter och tjänster. 

Annons

Annons

Transaktionsvärdet uppgår till 903 miljoner dollar på skuldfri basis (enterprise value). Under 2017 uppgick omsättningen till 555 miljoner dollar och EBITDA-marginalen till cirka 12 procent.

Patricia Industries kommer att tillskjuta cirka 500 miljoner dollar i eget kapital för ett majoritetsägande i företaget. Resterande del av förvärvet kommer att finansieras av externa lån och investering i eget kapital från Water Street, Matthew D. Walter, styrelse, ledning och andra nyckelindivider.

– Sarnova har en stark och engagerad ledning och en klart ledande position inom attraktiva marknadsnischer, egenskaper vi typiskt sett söker när vi adderar nya företag till vår portfölj, säger Investors vd Johan Forssell, i en kommentar.

Efter transaktionens slutförande blir Sarnova Patricia Industries tredje nordamerikanska dotterföretag.

Förvärvet är föremål för godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter och förväntas slutföras under det andra kvartalet 2018.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons