FinansNyhet

Pareto dömd att betala miljonersättning till brittisk bank

ParetoPareto
Publicerad

Hovrätten har beviljat Investec Bank 7,5 miljoner norska kronor i ersättning från Pareto. Mäklarhuset ska ha undanhållit information i samband med ett lån.

Realtid.se

I juli 2015 betalade Investec Bank ut ett lån på 38 miljoner USD, som då motsvarade cirka 300 miljoner norska kronor, till sex nyetablerade norska aktiebolag. Mäklaren Pareto Securities var arrangör.

Som säkerhet för lånet pansattes några fartyg, främst i Brasilien. Strax innan transaktionen genomfördes fick anställda i Pareto information om att en brasiliansk aktör, som var ansvarig för driften av flera av fartygen, hade flera obetalda anspråk och att det fanns juridiska tvister kring fartygen. Paretos anställda informerade dock inte Investec om detta. Det rapporterar Dagens Näringsliv.

När målet var uppe i Oslo tingsrätt förra året förlorade Investec på alla punkter och dömdes samtidigt till att betala drygt 17 miljoner norska kronor i rättegångskostnader.

Annons

Hovrätten biföll dock banken delvis. De tror att det faktum att Pareto inte informerade Investec om problemen inte kan förklaras på något annat sätt än att de fruktade att informationen skulle kunna få banken att dra sig ur och att Pareto därmed skulle missa de 2,5 miljoner dollar de skulle få ersättning.

Investec tilldelades således 7,5 miljoner norska kronor, vilket motsvarar det belopp företaget förlorade på lånet.

Annons