Finans Nyhet

Panaxia-konkurserna rundas av

Taggar i artikeln

Konkurs Konkursförvaltare Panaxia
Publicerad
Uppdaterad

Efter förlikningarna mot bland andra de tidigare toppcheferna Thomas Gravius och Carolina Damos avslutas konkurserna och medförvaltaren yrkar arvode.

Sara Johansson

Det är drygt fyra år sedan Panaxia-skandalen med bokföringsbrott och bedrägerier rullades upp som sedemera slutade i konkurs för Panaxiakoncernen med en skuld på 475 miljoner kronor med stora fordringsägare som bland andra Forex och Reitangruppen.

Två av Panaxias toppchefer Thomas Gravius och Carolina Damos dömdes av hovrätten, i april 2015, till tre år och nio månaders fängelse respektive två års och sex månaders fängelse.

Liksom i tingsrätten dömdes de gemensamt att betala ett skadestånd på 5 miljoner kronor till Panaxia Kontantservices konkursbo samt 5 miljoner kronor till Pan Alarms konkursbo. Thomas Gravius dömdes dessutom att betala 19 miljoner kronor till Panaxia kontantservice konkursbo. De fick även näringsförbud i fyra år.

Annons

Under 2015 föll även en tredskodom i Stockholms tingsrätt där Carolina Damos och Thomas Gravius solidariskt dömdes att betala nära 135 miljoner kronor till Panaxia kontantservice konkursbo. Domen föll i och med att duon inte dök upp vid en förhandling i Stockholms tingsrätt.  Sedan dess har konkursbolaget försökt att få ut summan i tvistemålet i Stockholms tingsrätt.

I konkurserna har en uppgörelse träffats, efter långdragna förhandlingar, mellan konkursbona, den tidigare styrelsen däribland Thomas Gravius och Carolina Damos samt styrelsens försäkringsbolag och revisionsbolaget PWC, vilket tidigare har rapporterats i Realtid.se.

Svensk Handel som företrädde ett femtiotal handelsbolag som hade fordringar på Panaxia ingick en överenskommelse med bolagets revisionsbyrå PWC att revisionsbyrån betalar 130-140 miljoner kronor om handelsbolagen lovar att inte stämma PWC för brister i revisionen av Panaxia, enligt Revisionsvärlden. Dessutom får handlarna även 20 miljoner kronor från det försäkringsbolag där Panaxias styrelse hade sin ansvarsförsäkring.

Annons

Realtid.se har kontaktat PWC som varken vill bekräfta eller demetera uppgörelsesummorna.

Av den nyligen inlämnade halvårsberättelsen framgår det att uppgörelserna även inbringade 20 miljoner kronor till konkursbona, vilka fördelar sig med 10 miljoner kronor till Panaxia Security AB:s konkursbo, 5 miljoner kronor till Panaxia Kontantservice AB:s konkursbo samt 5 miljoner kronor till Panaxia AB:s konkursbo.

– Detta är bara en liten del av helheten som rör betydligt större belopp som jag inte varit direkt involverad i, säger  konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson och hänvisar till uppgörelserna mellan PWC, Svensk Handel samt seperatistkollektivet bestående av bland andra Reitangruppen och Apoteksgruppen.

Annons

Totalt rör det sig om mer än 80 procent av samtliga fordringar mot det konkursade säkerhetsföretaget Panaxia som ersätts genom överenskommelsen.

Blev du nöjd med det som inkom till konkursboet?
– Ja, framförallt när jag ser det som en helhet och då inkluderar det den ersättning som kunderna har fått.

I halvårsrapporten framgår det även att förhandlingarna mellan Panaxia AB samt Nordea Litauen är avslutade då Högsta domstolen beslutat att inte meddela prövningstillstånd.

Samtidigt har medförvaltaren Mikael Kubu från Ackordcentralen lämnat in en arvodesframställning och arbetsredogörelse till stockholms tingsrätt. Här framgår det att hans kostnader under konkurserna uppgår till drygt 7 miljoner kronor som redovisas som medförvaltarens underskott.

Konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson uppger för Realtid.se att konkurserna är helt avslutade om cirka en månad. Vad som återstår är bland annat en process mellan Panaxia Security och Nokas Värdehantering som fortfarande pågår.

Annons