Finans Nyhet

Pagrotsky synar TV4-affär

Publicerad

Bonnier och Proventus meddelade igår att de köper finländska Alma Medias tv-del, och därmed en stor del av TV 4 – för 4,2 miljarder kronor. Kulturminister Leif Pagrotsky anser att Bonniers makt hamnar ”väldigt nära” ett brott mot TV 4:s avtal med staten.

Men han vill först få veta mer om affären.

– Hur de (Proventus och Bonniers) kommer att agera på bolagsstämman och hantera rösträttsbegränsningsregeln kommer naturligtvis att påverka hur vi ser på det här, säger Pagrotsky till TT.

Han uppger att han bjudit in bolagen att informera departementet, ett möte Pagrotsky tror kan bli av i nästa vecka.

Annons

– Först därefter, säger han, ska regeringen besluta om eventuella åtgärder.

Slaget om TV 4 har pågått flera månader. Huvudrollsinnehavarna har varit svenska Bonnier och norska Schibsted. Senaste månaden har finansmannen Robert Weil fått en viktig biroll. Proventus har köpt stora aktieposter i TV 4 och i finländska Alma Media, som också har en stor post TV 4-aktier.

Nu lägger Proventus och Bonnier ett gemensamt bud, värt 4,2 miljarder kronor, på Alma Media Broadcasting. Divisionen äger 23,4 procent av aktierna i TV 4 och den finländska tv-kanalen MTV 3.

Annons

Alma Media har extra bolagsstämma den 31 januari och styrelsen förordar Proventus och Bonniers bud framför Schibsteds tidigare bud på hela Alma Media. Samtidigt säljer Proventus och Bonnier sina aktier i Alma Media för 3,1 miljarder kronor. Efter affären kontrollerar Proventus och Bonnier cirka 66 procent av aktierna i TV 4.

TV 4:s bolagsordning säger att ingen ägare får rösta för mer än 20 procent.

Men enligt sändningsavtalet med staten får ägarförhållandet och inflytandet i TV 4 ”inte i sin helhet påtagligt förändras så att ägarkoncentrationen inom medierna ökar”.

Annons

Är det inte självklart att just det händer nu?

– Det beror på vad som menas med ordet påtagligt. Det är väldigt uppenbart att Bonniers hamnar väldigt nära den gränsen, men om det är på ena eller andra sidan vill jag tänka igenom ytterligare, säger Pagrotsky.

TT

Annons