På lunch med Abramovich

Det blev en trevlig stund på restaurang Sturehof i Stockholm med prat om ett svenskt telekomprojekt.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-08-02

Klicka här för att gratis få Realtid.se:s nyhetsbrev Finans och försäkring varje vecka via e-post.

Under söndagen rapporterade Realtid.se om att ryska affärsmannen Roman Abramovich kom till Stockholm med sin lyxjakt Pelorus.

Expressen skrev om att han spenderade söndagskvällen i Kungsträdgården med säkerhetsvakter och tog bilder tillsammans med intresserade.

– Roman var även och åt sin middag på Fjäderholmarnas krog i söndags kväll, uppger en källa.

– Krogen höll öppet exta för honom.

Och nu erfar Realtid.se att Abramovich intog sin måndagslunch på restaurang Sturehof, ägd av H&M-arvingarna Jan och Stefan Bengtssons bolag Ekstranda.

På menyn; grillad regnbågslax med gräddstuvade kantareller för 295 kronor.

Är det er populäraste rätt just nu?

– Naae, vi har många rätter som är populära, säger en person som svarar i telefon hos Sturehof.

Abramovich bedöms ha en förmögenhet kring 80 miljarder kronor enligt Forbes, men säkerhetspådraget kring honom var under lunchen så gott som obefintligt.

Han åt lunchen med två kraftigt byggda ryssar som mer verkade vara bekanta än säkerhetsvakter.

Intill satt enligt en källa svenska affärsmännen Johan Bohman och Viktor Sunö som är engagerade i USA-baserade telekombolaget XG Technology som Realtid.se skrivit en hel del om tidigare.

De uppgavs försöka chitt-chatta med Abramovich och verkade försöka få honom intresserade av XG, men Abramovich såg snarast besvärad ut.

XG Technology är börsnoterat på AIM-listan i London, och är där värt kring 200 miljoner kronor totalt.

Bolaget menar sig ha en banbrytande teknologi för mobiltelefoni-nät i konkurrens med Ericsson, och hoppas på världsgenombrott.

Med Abramovich i ryggen skulle bolagets situation säkert underlättas avsevärt.

XG:s aktiekurs hade en topp på 17-18 dollar våren 2007, men nu ligger kursen i 10-15 cent.

Det har funnits uppgifter om att schweiziska aktiemäklarfirman ACH ägd av Olof Hedengren kraschade på grund av att ACH lånat stora belopp av schweiziska jättebanken UBS, som i sin tur lånades ut till ACH:s kunder för köp av belånade XG-aktier.

När XG:s aktiekurs sedan föll stod ACH med skägget i brevlådan.

Enligt vad Realtid.se erfar finns det även kopplingar mellan ACH och bolaget Treco som är storägare i XG, och att det ska ha bidragit till ACH:s fall.

En källa berättar att XG och dess teknologi nog har potential, men att Sunö med flera hamnat i dåligt sällskap kring bolaget Treco som Bohman även är involverad i.

En annan källa hör av sig i efterhand.

– Johan Bohman och Viktor Sunö är inte i Sverige, så det kan inte ha varit dem som pratade med Abramovich under lunchen, säger källan.

– Den här artikeln har gjort att folk har börjat ringa dem och fråga om det stämmer att de har pratat med Abramovich.

– Johan är över två meter lång så han brukar vara lätt att känna igen, medan Viktor är kortare.

– Sedan kan det mycket väl vara så att det var andra personer där på Sturehof igår måndag, som pratade med Abramovich om XG.

Källan har följt XG sedan länge och hävdar att han sedan något halvår har hört ett rykte om att en rysk-tysk gruppering fört samtal om att hjälpa till med lanseringen av XG:s nya mobiltelefoni-nät i hemtrakten Florida först, för att sedan göra en lansering i Östeuropa och Ryssland.

Abramovich har inte nämnts i de sammanhangen enligt källan.

– Jag har bara hört att det skulle vara en gruppering med ryska intressen som har mycket pengar och som kan göra mycket.

Platsannonser

Logga in