"Man kan säga att affären görs inom familjen men ändå inte eftersom Bankgirot bara har svenska banker som ägare och P27 samägs av sex stora nordiska banker, inklusive finska OP Financial Group," säger P27:s vd Lars Sjögren. Foto (montage): Pressbilder
M&A

P27: "Vårt uppdrag är att lansera en världsklasslösning"

Köpet av Bankgirot beskrivs som ett viktigt steg för P27 att kunna lansera en ny nordisk betalplattform som kan hantera gränsöverskridande transaktioner i flera olika valutor.

Uppdaterad 2020-10-06
Publicerad 2020-10-06

– Vi har arbetat länge för att detta ska bli av. Bankgirot är navet i den svenska betalningsinfrastrukturen och det kommer att göra processen snabbare och effektivare när vi ska lansera vår nordiska tjänst, säger P27:s vd Lars Sjögren till Realtid.

Nu väntar en period där myndigheter i olika länder, inklusive EU-kommissionen, ska godkänna affären. P27 har bland annat Mannheimer Swartling som rådgivare i processen.

– Man kan säga att affären görs inom familjen men ändå inte eftersom Bankgirot bara har svenska banker som ägare och P27 samägs av sex stora nordiska banker, inklusive finska OP Financial Group.

Lars Sjögren ser inte några ytterligare uppköpskandidater i länderna utanför Sverige, utan där räknar P27 med att kunna lansera sin plattform på egen hand. Bolaget samarbetar tätt med Mastercard som är en central teknikpartner i projektet.

Drivkraften till det nordiska banksamarbetet bakom P27 är behovet av mer storskaliga och gränsöverskridande betallösningar när jättar som Apple och Google rullar ut globala tjänster.

– De nordiska länderna är var för sig för små men med en nordisk lösning kan vi skala upp volymerna. Det är detta som driver samarbetet. Vårt uppdrag är att lansera en världsklasslösning, där en av våra första tjänster är ett nordiskt system för autogirobetalningar.

P27 räknar med att kunna lansera den nya betalplattformen i Sverige under 2021. Klarna är en av aktörerna som är med på detta tåg även om bolaget inte är delägare i P27.

Att P27 riskerar att bli en för dominerande aktör på betalmarknaden håller inte Lars Sjögren med om. Han ser inte plattformen som konkurrensbegränsande:

– Det är precis tvärtom. De stora bankerna går in med kapital för att de vill ta ansvar för den här viktiga infrastrukturen. Men premisserna för de ägande bankerna och andra kunder blir lika för alla. De kommer att ha samma prisbild per transaktion så man kan säga att vi slätar ut konkurrensbilden på marknaden.

Platsannonser

Nyheter