Annons

Annons

OW Bunker-direktör dömd till fängelse

(Uppdaterad) Den tidigare OW Bunker-direktören Lars Möller fick 1,5 år i fängelse på onsdagen. Det är mindre än vad den danska motsvarigheten till EBM krävde, men ändock en fällning som lär få effekter på kommande processer mot bland andra Altor och Carnegie.

Tingsrätten i jylländska Ålborg dömde på onsdagen Lars Möller till 1,5 års fängelse. Den 44-årige ex-direktören hade i sin egenskap av chef för OW Bunkers dotterbolag i Singapore en huvudroll när kreditramarna sprängdes, och en kund som inte klarade av sina betalningar var en stor skuld till att hela OW Bunker gick i konkurs kort tid efter att bolaget börsnoterades i mars 2014.

Bagmandspolitiet, den danska motsvarigheten till EBM, hade krävt att Lars Möller skulle få minst fem års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

Lars Möller har i sina försvarstal på olika sätt skyllt ifrån sig, och hävdat att han inte haft tillräcklig kunskap kring vad som hände.

Annons

Annons

Och enligt tingsrätten gick det inte att bevisa att Lars Möller skulle berika sig själv. Därför dömdes han enligt paragraf 299 i stället, som är mildare och har en straffsats på upp till just 1,5 års fängelse.

Lars Möller var inte på plats i rätten. Möller och hans försvarsadvokat Anders Németh överväger nu om de ska överklaga domen.

Anders Neméth säger dock till danska TV2 att ”Åklagarmyndigheten ville ha fem års fängelse för grov trolöshet mot huvudman, och i det ljuset är domen betydligt mindre allvarlig, och ett straff på 1,5 år kan man inte vara så missnöjd med.”

Det faktum att Lars Möller nu trots allt dömdes till fängelse kan också få effekter på kommande rättegång mot bland andra Altor, som sålde in OW Bunker till börsen, och Carnegie, som var en av de ansvariga investmentbankerna. Även Lars Möller är för övrigt anklagad i de processerna.

N360/Torbjörn Isacson

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons