Peter Bodin, vd Grant Thornton
Peter Bodin, tidigare vd för Grant Thornton
Revision

"Övertygad om att vi hittar min efterträdare internt"

Grant Thorntons nya vd kommer troligtvis inifrån. Det säger i alla fall avgåenden vd:n Peter Bodin till Realtid.se. Han beskriver bolagets fokus på ägarledda företag som en framgångsfaktor.

Uppdaterad 2016-09-27
Publicerad 2016-04-01

Peter Bodin slutar som vd på Grant Thornton efter 16 år men han kommer att vara kvar som partner. Processen att hitta hans efterträdare har redan satts igång.

Hur känns det att sluta som vd efter 16 år?

— Det är förstås en omtumlande upplevelse. Jag har levt med Grant Thornton dygnet runt så det kommer helt klart bli en annan tillvaro. Men efter en dialog med styrelsen kom vi fram till att det är ett bra tillfälle för mig att lämna nu när Grant Thornton har god tillväxt och lönsamhet. Det är dags att någon annan tar vid så jag tycker att det här beslutet har landat väldigt väl, säger Peter Bodin.

Under de 16 år som Peter Bodin varit vd har revisions- och konsultbranschen förändrats.

— Branschen har blivit mer publik och fått en allt viktigare samhällsfunktion. Granskningen har blivit mer djupgående och professionell. Det har också skett en specialisering bland byråerna både när det gäller utbudet av tjänster men även branscher.

För 16 år sedan valde Grant Thornton att rikta in sig på ägarledda företag och entreprenörer till skillnad mot de stora revisonsdrakarna som främst vänder sig till storföretagen. Det har visat sig vara en lyckad inriktning då Grant Thornton vuxit mer än sina konkurrenter de senaste tio åren.

— Vi hjälper våra entreprenörskunder med deras tillväxtutmaningar. Det kan handla om rådgivning för att växa och utvecklas genom att ta fram relevanta beslutsunderlag för att minimera risker, ta tillvara möjligheter eller ge stöd vid förvärv och mycket mer.

Utgör digitaliseringen ett hot mot branschen?

— Nej tvärtom så omfamnar jag den. Digitaliseringen påverkar både våra kunder och medarbetare i allra högsta grad. Entreprenörsföretagen efterfrågar mer digitalt och vi har flera elektroniska tjänster att erbjuda våra kunder. Automatisering av enklare arbetsuppgifter för våra medarbetare innebär effektivisering. Grant Thornton utsågs till årets Framtidsbyrå 2016 av FAR vilket jag är mycket stolt över.

Peter Bodin kommer att fortsätta leda företaget till september och hjälpa till i processen att utse en efterträdare.

— Företaget har precis startat en rekryteringsprocess för att finna kandidater till vd-posten och det är till sist styrelsen som tar beslut om vem som blir min efterträdare. Kommande vd ska kunna leda förändringsarbetet, digitaliseringen och möta kundernas och medarbetarnas krav. Jag är övertygad om att vi kommer hitta min efterträdare internt.

Vad ska du göra i september?

 — Jag är nöjd över att få sluta på topp. Efter att ha levt med att vara vd dygnet runt i 16 år vill jag först bara ta det lugnt och fundera över nästa steg i mitt liv, säger Peter Bodin.

Platsannonser