FinansNyhet

Östling startar kommission – ska granska hantering av skatteresurser

Leif Östling, Bettina Kashefi, Kommissionen för skattenyttaLeif Östling, Bettina Kashefi, Kommissionen för skattenytta
Leif Östling är initiativtagare till Kommissionen för skattenytta. Arbetet ska ledas av Bettina Kashefi, tidigare chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
Publicerad

Scanias tidigare vd, Leif Östling, drar igång och finansierar till en början själv en oberoende granskning av effektiviteten i hanteringen av skatteresurser: Kommissionen för skattenytta.

Realtid.se

– Syftet är konkret: jag vill veta vad vi får för våra skattepengar, skriver Leif Östling på DN Debatt.

Kommissionen ska ledas av Bettina Kashefi, tidigare chefsekonom på Svenskt Näringsliv, ett jobb som hon lämnade tidigare i höst. Hon kommer att ha en stab med experter knuten till sig. Därtill ska det bildas en referensgrupp bestående av personer med erfarenhet av offent­lig sektor, politiskt besluts­fattande och företagande.

–För mig är det viktigt att detta blir ett projekt utan partipolitisk slagsida, skriver Leif Östling.

Annons

Upphandlingar och vården är två prioriterade frågor för den nya kommissionen.

Kommissionen ska vara verksam under valåret 2022 och löpande presentera rapporter. 

Den tidigare Scania-vd:n Leif Östling lämnade ordförandeposten i Svenskt Näringsliv 2017 efter att han blivit påkommen med att ha placerat miljoner i ett företag på Malta för att undvika skatt. 

Annons

Avslöjandet var en del i den omfattande Paradisläckan. I samband med publiceringen försvarade Östling sitt agerande med ett uttalande som fick hård kritik.

– Om man betalar in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?, sa han till SVT:s ”Uppdrag Granskning”.

– Jag är glad över att mina förflugna ord i en överrumplingsintervju får utgöra startskottet för en sådan viktig och seriös satsning, skriver Leif Östling på DN Debatt.

Annons
Annons