Finans Nyhet

Orkanoro på Wall Street

Publicerad

I takt med att orkanen Rita växte i styrka över Mexikanska golfen på onsdagen sjönk modet hos investerarna i New York. Oro för ännu dyrare olja och höga försäkringskostnader drev ned kurserna.

Spöket av orkanen Katrina lever fortfarande i den amerikanska ekonomin. Rita uppgraderades stadigt under dagen och nådde den näst högsta nivån, 4, innan handeln stängde på Wall Street.

Det är samma styrka som den förödande Katrina tillskrevs när den svepte in över USA:s sydkust. Oro för ytterligare skador på oljeindustrin fick nu oljepriset att stiga till 66:80 dollar fatet för novemberleverans efter att ha stuckit näsan över 68-dollarsstrecket, samtidigt som siffror visade på en oväntad nedgång i oljereserven under veckan.

Det slog mot energiberoende industrier: General Electric fick se aktien sjunka med 0,9 procent. Nervösa ryckningar efter gårdagens räntehöjning dröjde sig också kvar i handeln.

Annons

En annan bransch som inte mår bra när orkaner förväntas ställa till skador är försäkringssektorn. Katrina uppskattas ha kostat försäkringsbolagen mångmiljardbelopp. Med Rita på väg in tappade Allstate 2,4 procent och AIG 1,8 procent.

Dow Jones industriindex backade med en procent till 10.378,0 och Nasdaqs kompositindex sjönk med 1,2 procent till 2.106,7.

Energi blev föga oväntat bästa bransch och oljejätten Exxon klättrade 0,7 procent.

Annons

Varuhusgiganten Wal-Mart fortsatte raset från tisdagen och tappade 1,7 procent. Kursen är den lägsta på nästan fem år.

Trots dyrare energi räckte en positiv rapport från postspeditören Fedex för att glädja marknaden och aktien steg med 8,0 procent. På Nasdaqbörsen steg kretskorttillverkaren Intel, men stängde till slut bara 0,1 procent upp efter att ha fått kreditbetyget uppgraderat av Merrill Lynch.

Volvos negativa tendens från den svenska handeln höll i sig och aktien föll med 0,3 procent jämfört med stängning i Stockholm.

Annons

TT

Annons