Finans Nyhet

Oracle-yachten i Stockholm

Publicerad

Under sommarmånaderna brukar Stockholms kajer prydas med eleganta båtar. Nu har Oracle-grundaren Larry Ellison lagt till med sin 138 meter långa Rising Sun. LE120, som den också kallas, är en av världens största privata yachter.

Realtid.se

LE står för Larry Ellison och 120 för den längd som ursprungligen var avsedd för båten. Under själva byggprojektet ändrades längden av okänd anledning till 138 meter. Orsaken till detta har det spekulerats livligt kring. Bland annat sägs det att Larry Ellison absolut ville ha en längre båt än Microsofts Paul Allen vars yacht mäter 126 meter. Allens yacht var då den största i världen och är för övrigt byggd på samma varv som Rising Sun.

Från arbetsnamnet LE120 blev yachtens namn alltså Rising Sun, trots att Melanie Craft – Larry Ellisons fjärde fru – föreslagit att den skulle kallas Princess Melanie.

I dag får de båda it-miljardärerna dock se sig slagna av den saudiske prinsen Abdul Aziz vars yacht mäter hela 147 meter.

Annons

Huruvida Oracle-grundaren Larry Ellis är på sin yacht i Stockholm är okänt. När Realtid.se:s utsände var på plats ville ingen i besättningen besvara den frågan.

Det finns inte mycket fakta om Rising Sun. Larry Ellison har varit mycket förtegen om dess konstruktion. Den information som finns att tillgå kommer från yachtfantasters hemsidor. Båten sägs ha 82 rum fördelade på fem våningsplan. Båten har även en biograf, gym, basketplan, swimming pool och en plattform för jeepen som följer med till alla världens hamnar.

Båten är byggt av Lürssen i Bremen. Konstruktionen står Jon Bannenberg för medan inredningen ritats av Laura Seccombe.

Annons

Larry Ellison, eller Lawrence Joseph Ellison som han egentligen heter, firar sin 51-årsdag nästa vecka. Och även om hans Rising Sun inte längre är världens största yacht så har han andra skäl att hurra.

Sedan han med knappt 2.000 dollar ur egen ficka startade Oracle 1977 har han blivit en av världens rikaste personer. Enligt Forbes uppgår Larry Ellisons förmögenhet till omkring 18,4 miljarder dollar, ungefär 140 miljarder kronor. Det innebär en nionde-plats på listan över världens rikaste.

Petter Brunnberg

Annons

Emilie Westholm

emilie.westholm@realtid.se

Annons