Finans Nyhet

Opec öppnar kranarna

Publicerad

Opec beslutade på onsdagen att höja kartellens produktionstak med 500.000 fat per dag till 27,5 miljoner fat per dag från och med den 1 april.

Om oljepriset trots detta förblir högt kommer produktionskvoterna att ökas med ytterligare 500.000 fat per dag till 28 miljoner fat per dag senare under andra kvartalet, beslutade medlemsländernas oljeministrar vid sitt möte i Isfahan i Iran. Opecs ordförande, Kuwaits oljeminister Ahmad Fahd al-Sabah, kommer att besluta om det behövs en andra ökning.

Saudiarabien, Opecs största oljeexportör, vill att priset på råolja håller sig inom ett prisintervall på 40-50 dollar per fat. Priset på råolja av amerikansk kvalitet ligger för närvarande på cirka 54:60 dollar per fat.

Saudiarabien och Kuwait är de enda Opec-länder som tillräckligt med reservkapacitet för att öka produktionen under det andra kvartalet. Saudiarabien har redan höjt sin produktion med 250.000 fat per dag i väntan på Opecs beslut. Kuwait kommer att öka produktionen med 120.000 fat per dag i april.

Annons

Opec har också kommit överens om en ny ”korg” av råoljor som organisationen använder som referens. I den nya korgen ingår elva olika kvaliteter av råoljor mot tidigare sju.

Nästa ordinarie Opec-möte hålls i kartellens högkvarter i Wien den 7 juni.

TT

Annons
Annons