Finans

”Om kronan stärks får industrin ett bryskt uppvaknande”

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist varnar för att den svaga kronan riskerar att vagga in industrin skyddande bubbla.

Publicerad 2019-07-29

Banken SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist utvecklar i Dagens Nyheter sina tankar om vad den svaga kronan kan betyda för den svenska industrin och ekonomin.

Sverige är en exportberoende ekonomi så om kronan tappar i värde  ska det enligt teoriboken stärka ekonomin. Jag tror inte att det blir så eftersom kronan är undervärderad med omkring 10-15 procent, säger Robert Bergqvist till DN.

– Det är oroande om en omotiverat svag krona vaggar in industrin i en skyddande bubbla. När företagens försäljning ökar kan det främst bero på valutaeffekter, inte skicklighet. Det är viktigt att företagen är på tårna. Här finns risk att svensk industri blir mindre konkurrenskraftig på sikt. Om kronan stärks får industrin ett bryskt uppvaknande ur törnrosasömnen som läget har skapat, säger Robert Bergqvist till Dagens Nyheter.

Den svaga kronkursen skapar också ett "reapris" på svenska företag för utländska investerare.

Robert Bergqvist men har också att ett lands valutakurs kan ses som en indikator på hur landet mår, ungefär som en valutakurs.

– Kronan blir en värdemätare för vad som händer med aktiebolaget Sverige. En valuta som omotiverat tappar i värde skickar ut signaler om att något är fel. Det kan leda till försiktighet med att konsumera och investera i Sverige.

Bara den turkiska liran har fallit mer än den svenska kronan, konstaterade Financial Times nyligen

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in