Ekobrottsmyndighetens entrédörr. Foto: Ekobrottsmyndigheten
Ekobrottsmyndighetens entrédörr. Foto: Ekobrottsmyndigheten
Juridik

Olof Hallrup häktad

Stockholms tingsrätt beslutade under lördagen att häkta Olof Hallrup, huvudägare och styrelseledamot i Fortnox, på sannolika skäl misstänkt för grovt insiderbrott. Nu meddelar Fortnox att Olof Hallrup tvingas lämna styrelsen med brasklappen att "En person är oskyldig tills ett åtal leder till fällande dom".

Uppdaterad 2017-12-12
Publicerad 2017-10-30

Fortnox störste ägare och styrelseledamot Olof Hallrup vann inte gehör under lördagens häktningsförhandling. Stockholms tingsrätt beslutade att han skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt insiderbrott, enligt ett pressmeddelande från Fortnox.

"Styrelsen i Fortnox har tagit del av informationen att Olof Hallrup häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt insiderbrott. Styrelsen ser allvarligt på situationen. En person är oskyldig tills ett åtal leder till fällande dom. I ett aktiebolag ansvarar styrelsen för förvaltningen av bolagets angelägenheter och ska ta hänsyn till samtliga aktieägares intressen. Styrelsen har gjort en samlad bedömning av situationen efter kontakter med bolagets olika intressenter. Det faktum att en person kvarstår i styrelsen under misstanke om insiderbrott riskerar att påverka förtroendet för bolaget", skriver bolaget i pressmeddelandet.

- Styrelsen har dock inget mandat att tillsätta eller avsätta styrelseledamöter då det är en fråga för bolagsstämman. Vi har därför beslutat be Olof Hallrup att, med hänsyn till Fortnox bästa, lämna styrelsen. Vi kommer även be Hallrup att avstå sin plats i valberedningen till den i storlek nästkommande ägaren, säger Torbjörn Gunnarsson, styrelseordförande i Fortnox.

Brottet ska, enligt åklagaren, ha ägt rum under perioden 8-11 mars 2016.

– Jag är inte särskilt imponerad av den tyngd som åklagarens utredning har. Det här handlar inte alls om vad jag tror att folk i allmänhet drar för slutsatser när någon blir misstänkt för grovt insiderbrott, säger försvarsadvokat Staffan Bergqvist till Smålandsposten.

Den 14 mars, bara några dagar efter den misstänkta brottsperioden, offentliggjorde Visma ett bud på att köpa alla aktier i Fortnox. I utredningen har även finns ytterligare tre misstänkta. En av dem anklagas för grovt insiderbrott, de två andra för insiderbrott. De misstänkta brotten ska även i deras fall ha ägt rum några dagar innan Vismas bud, enligt Smålandsposten.


 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in