Annons

Annons

Oljefonden överger olja

Norska oljefonden slutar att investera i oljebolag. Ett beslut som får tummen upp av den norska pensionsjätten Storebrand. Svenska oljebolag backar på beskedet.

Totalt har fonden tillgångar på 37 miljarder dollar i olje- och gasbolag.

Fondens svenska innehav i den aktuella sektorn är bland annat 4,1 miljoner aktier i Lundin Petroleum, drygt 650 000 aktier i IPC och cirka 350 000 aktier i Tethys Oil, enligt ägarregistret Holdings.

Samtliga backade på beskedet. Lundin Petroleum, IPC och Tethys Oil  backade ned cirka 2,5 procent. I Oslo pressades bolag inom oljeservicesektorn, med nedgångar på 4-5 procent för aktier som PGS och BW Offshore.

Annons

Annons

Oljefondens utfasning av nuvarande innehav ska ske gradvis och beslutet motiveras med den norska ekonomins exponering mot oljeprisrisken.

”En försäljning av energiaktierna i Statens Pensionsfond utland kommer bidra till att reducera oljeprisrisken något, men effekten kommer troligen vara begränsad", skriver norska finansdepartementet i ett uttalande.

–Allt tyder på att nästan hela tillväxten inom börsnoterad infrastruktur för förnybar energi de kommande tio åren kommer drivas fram av bolag som inte har förnybar energi som sin huvudverksamhet. Det är en tillväxt fonden bör ha möjlighet att ta del av, säger Norges finansminister Siv Jensen.

Norska oljefondens marknadsvärde var vid fredag lunch strax under 9 000 miljarder norska kronor. Det är världens största fond. Olja och gas står för totalt 5,9 procent av fonden, som äger aktier i exempelvis BP, Shell, Total och Exxon.

–Som Norges största privata kapitalförvaltare, och Norges största förvaltare efter Oljefonden, har vi varit tydliga i vår önskan om att Statens Pensjonsfond Utland (SPU) bör minska exponeringen mot olja och gas. Det säger Jan Erik Saugestad, koncernchef för kapitalförvaltning på Storebrand.

– Regeringen har i dag tagit ett klokt beslut. Norge tar nu det första viktiga steget in i framtiden, säger Saugestad.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons