Fonder

Oljefonden dumpar förvaltare

Storfonden har avslutat externa samarbeten med åtta kapitalförvaltare sedan förra året.

Uppdaterad 2016-03-14
Publicerad 2016-03-14

Norska oljefonden har stuvat om i sina externa mandat och avslutat samarbeten med ett flertal förvaltare som en del i en större rockad som inleddes förra året.

Pimco, som den statliga fonden investerat med sedan åtminstone 2013, står inte längre med på listan av externa kapitalförvaltare tillsammans med den brasilianska banken BTG Pactual, skriver Financial Times.

Det som uppges ligga bakom är i Pimcos fall är oro över förvaltarens resultat tillsammans med storbråket med Bill Gross, som lämnade i slutet av 2014.

Den brasilianska förvaltaren har däremot dragits in i mutskandalen i Petrobras och förlorade hälften av sitt förvaltade kapital förra året, skriver FT.

Exakt hur mycket kapital som de två bolagen hade framgår inte i Norges Bank Investment Managements sammanfattning men fonden hade 35 miljarder dollar investerade med externa parter under 2015.

Totalt drog NBIM in åtaganden från åtta externa mandat under förra året. Förutom Pimco och två hos BTG Pactual återfinns här svenska Lancelot, sydamerikanska MBI AGF, brittiska Thames River, hedgefonden Black River och koreanska Truston Asset Management. 

Samtidigt har oljefonden anlitat flera nya förvaltare för externa mandat, däribland Brummer & Partners och Investec Asset Management.

Platsannonser

Logga in