FinansNyhet

Oljan sänker Saudiarabiens kreditbetyg

Publicerad

Trots åtgärder för att få upp oljepriserna sänks Saudiarabiens kreditbetyg av ett pessimistiskt S&P.

Realtid.se

Avtalet mellan Opec-medlemmarna och flera länder utanför Opec om att frysa oljeproduktionen har ännu inte gett den skjuts åt oljepriset som eftersträvades. Det tycks kreditvärdighetsinstitutet Standard & Poor's inte heller tro att avtalet kommer att få.

Det har inga ”materiella följder” för institutets prognoser för råoljepriserna, uppger S&P i samband med att flera oljeproducerande länder får sänkt kreditbetyg till följd av den senaste tidens prisras.

– Även om fallande oljepriser inte är nyheter för någon så sänder det här en signal till marknaderna och adderar till nervositeten kring Brent-oljans framtid, säger Steve Hooker, vid amerikanska Newfleet Asset Management, till Bloomberg.

Annons

Främst på listan över länder som drabbas av betygssänkning ligger Saudiarabien, som tagit täten i ett medvetet pressande priserna genom överproduktion. Detta trots landets jämförelsevis låga produktionskonstader.

Sänkningen innebär att Saudiarabien går från kreditbetyget A+ till A-. Detta efter en tidigare sänkning så sent som i oktober förra året.

Landet är inte ensamt om att drabbas av sänkt betyg, ytterligare tre oljeländer följer med Saudarabien neråt i betygsskalan: Kazakstan, Oman och Bahrain.

Annons
Annons