Finans Nyhet

Old Mutuals bud är fientligt

Publicerad

(Uppdaterad) Det sydafrikanska försäkringsbolaget Old Mutuals bud på Skandia är nu att betrakta som fientligt, skriver Skandias vd Hans-Erik Andersson i ett brev till Old Mutuals vd Jim Sutcliffe.

Det framkom när Sutcliffe höll presskonferens i Johannesburg på torsdagen. En talesman för Skandia säger till Reuters att bolaget har skickat ett ”privat och konfidentiellt” brev till ett 30-tal större aktieägare i Old Mutual.

– Brevet ska rikta deras uppmärksamhet på viktiga fakta och se till att de känner sig välinformerade, sade han.

I brevet säger Hans-Erik Andersson att Old Mutals bud ”utan tvivel har övergått till en fientlig situation” och att det sydafrikanska bolaget backat från ett högre indikativt bud som fanns på bordet innan en noggrann undersökning av Skandia, en så kallad due diligence, gjordes.

Annons

Old Mutual har bjudit omkring 43 miljarder kronor i kontanter och aktier för Skandia, men Skandias styrelse och flera svenska institutioner har sagt nej till budet med motiveringen att det är för lågt. I brevet hävdar Skandia att det nuvarande budet motsvarar en nedgång med 22 procent jämfört med det indikativa budet om hänsyn tas till utvecklingen för försäkringsaktier.

I en kommentar till brevet sade Jim Sutcliffe att granskningen av Skandia blottlade vissa aspekter av verksamheten som inte var väntade.

– Vi gjorde en due diligence och det fanns en del saker som inte var väntade, så vi sänkte priset, sade han.

Annons

Sedan budet offentliggjordes den 2 september har Old Mutuals aktie fallit med cirka sex procent, vilket gjort budet mindre värt. På torsdagen steg dock aktien med drygt en procent.

Sutcliffe tror fortfarande att Old Mutual kan få med sig 90 procent av Skandias aktieägare på budet. Men även om bara strax över 50 procent säger ja till budet kan Old Mutual hitta samordningsvinster enligt Sutcliffe.

Old Mutuals aktieägare ska ta ställning till affären vid en extra bolagsstämma den 14 november. Sutcliffe sade också att han har fått positiva reaktioner på budet från aktieägarna.

Annons

TT

Annons