Juridik

Ola Rollén misstänks för insiderbrott

Sitter häktad sedan i lördags på begäran av den norska ekobrottsmyndigheten.

Uppdaterad 2016-10-31
Publicerad 2016-10-31

Hexagons vd och koncernchef Ola Rollén är häktad på begäran av den norska ekobrottsmyndigheten, misstänkt för insiderhandel i samband med investeringen i det norska biometribolaget Next Biometrics under hösten 2015, enligt ett pressmeddelande från Melker Schörling som poängterar att det inte finns någon koppling till verksamheten i Hexagon.

– Jag har tagit del av uttalandet från Christian B. Hjort och Erik Keiserud (Ola Rolléns advokater reds anm.) och jag har fullt förtroende för Ola Rollén. Under sexton år av gott samarbete har jag aldrig haft någon anledning att tvivla på hans omdöme, säger Melker Schörling, ordförande i MSAB, i en kommentar.
 
Ola Rolléns norska advokater meddelar i samma pressmeddelande att Ola Rollén blev häktad i lördags, den 29 oktober 2016, efter ett beslut från Oslo tingsrätt. Häktningen är yrkad av norska Økokrim som behöver tid för att säkerställa bevis.

Advokaterna skriver att Ola Rollén bestrider å det starkaste anklagelserna och menar att det rör sig om en felaktig uppfattning om de faktiska och rättsliga omständigheterna i det enskilda fallet.
 
Ola Rolléns advokater skriver att det faktiska köpet av 284.341 aktier i Next Biometrics genomfördes på uppdrag av private equity-fonden Green Bridge Partners, som då var i en etableringsfas, eftersom fonden siktade mot en långsiktig investering i Next. Aktierna köptes på vanligt sätt på marknaden, och det fanns inget missbruk av insiderinformation i samband med förvärvet av aktier, enligt Ola Rolléns advokater.
 
Advokaterna skriver vidare att Ola Rollén hoppas på att utredningen bekräftar dessa förhållanden så fort som möjligt.

"Han kommer att samarbeta med Økokrim för att säkerställa att alla relevanta faktorer beaktas. Han vill inte kommentera saken ytterligare innan Økokrim har kommit vidare i sin undersökning", skriver advokaterna samtidigt som de uppger att Ola Rollén beklagar djupt de skador som utredningen får för Hexagon, Green Bridge Partners och sig själv.

Greenbridge Partners, är ett investmentbolag som är grundat av Melker Schörling och Ola Rollén. Köpet i Next  gjordes via en riktad emission och uppgick till cirka 100 miljoner kronor. Greenbridge ägde efter detta cirka 13 procent av det norska bolaget.

Hexagon skriver i ett pressmeddelande att vice vd Robert Belkic agerar som tillförordnad vd under tidsperioden som Ola Rollén är häktad.

"Hexagons styrelse har fullt förtroende för Ola Rollén och han kommer återgå till sin position som VD för Hexagon så snart häktningsperioden är över", skriver bolaget.

Ola Rollens advokater skriver vidare att häktningen är beräknad att avslutas fredag den 4:e november.

Hexagon-aktien och Melker Schörlig-aktien rasar på börsen efter nyheten om häktningen av Hexagons vd Ola Rollén. Vid 10:31 var Hexagon-aktien ned 7,41 procent till 324,8 kronor per aktie medan huvudägaren Melker Schörling rasade ned 5,64 procent till 518,5 kronor per aktie.

Platsannonser

Logga in