FinansNyhet

Ola Rollén investerar i Svante Kumlins solbolag

En av Ola Rolléns senaste investeringar är Svante Kumlins solenergibolag EEW Eco Energy World. Ordförande i bolaget är AMF Pensions tidigare vd, Christer Elmehagen. En av Ola Rolléns senaste investeringar är Svante Kumlins solenergibolag EEW Eco Energy World. Ordförande i bolaget är AMF Pensions tidigare vd, Christer Elmehagen.
En av Ola Rolléns senaste investeringar är Svante Kumlins solenergibolag EEW Eco Energy World. Ordförande i bolaget är AMF Pensions tidigare vd, Christer Elmehagen.
Publicerad

Hexagon-chefen söker efter hållbara investeringar till privata portföljen.

Realtid.se

Ola Rollén har under längre tid, vid sidan av vd-arbetet i Hexagon, byggt upp en investeringsportfölj via det privata holdingbolaget Iskossala och Greenbridge Partners som han startade tillsammans med Melker Schörling.

Iskossala har bland annat stått som ägare till aktier i Hexagon och Fingerprint Cards under årens lopp men även flera andra bolag. Mest omtalad blev investeringen i norska Next 2015 som senare ledde till ett åtal om insiderbrott, en process där Ola Rollén frikändes helt i två instanser.

Nu kan Realtid avslöja att en av Ola Rolléns senaste investeringar är Svante Kumlins solenergibolag EEW Eco Energy World. Enligt en ägarlista daterad 8 januari, som distribuerats i samband med bolagets pågående investeringsrunda, ägde Ola Rollén 200 000 aktier i början på året.

Annons

Det handlar så här långt om en mindre investering motsvarande 0,19 procent av aktierna. Räknat på det nu aktuella erbjudandepriset är posten värd drygt 3 miljoner kronor. Ola Rollén vill inte avslöja detaljerna om investeringen men bekräftar ägarskapet:

”Mitt investmentbolag har tecknat i EEWs sk. Private placement. Vi fick tips om EEW av en mäklare när vi letade efter bra ESG investeringar”, skriver Rollén i en kommentar till Realtid. 

Han tillägger:

Annons

”ESG och renewable energy tror jag är en framtidsbransch och letar aktivt investeringar i detta område”.

Realtid har i flertal artiklar granskat Svante Kumlins och EEW:s affärshistorik samt det faktum att aktier i bolaget har sålts till svenska investerare inför en stundande börsnotering. Kumlin och bolaget har svarat med en förtalsstämning i London.

Ola Rollén uppger att han fått information direkt från Svante Kumlin om EEW och planerna på en börsnotering, planer som också tillkännagavs i ett pressmeddelande i mars.

Annons

”Jag har egentligen inte kunnat se något konstigt kring bolaget. Noteringsprocessen löper vidare och London Stock Exchange verkar ju godkänna bolaget och noteringsansökan varför det också är en garanti att bolaget är seriöst”, skriver Ola Rollén.

Ett tecken på börsplanerna är att EEW:s de senaste månaderna värvat flera nya ledamöter till styrelsen. Tidigare AMF-chefen Christer Elmehagen anslöt i december som ny ordförande. Senaste tillskottet är bankmannen Peter Nathanial som går in som ny ledamot enligt en registrering hos det brittiska bolagsregistret för en vecka sedan.

Ola Rollén uppger att hans investmentbolag inte har några ”planer på att investera mer i dagsläget” i EEW men han tillägger samtidigt att ”den som lever får se”.

PER AGERMAN

ANNELIE ÖSTLUND

 

Annons