Finans

Ökat informationsutbyte ska motverka skatteflykt

Snart blir det lättare för Skatteverket att få loss nödvänding information för att identifiera skattesmitare. Inom kort automatiseras informationsinsamlingen tack vare ett samarbete mellan en rad länder.

Uppdaterad 2017-08-17
Publicerad 2017-08-17

Det rapporterar TT.

Uppgifter om svenskars kapitalförsäkringar, värdedepåer och livförsäkringar i en lång rad länder kommer från och med i höst automatiskt till Skatteverkets datorer. Ytterligare drygt 50 länder ska inkluderas i samarbetet nästa år.

Informationsutbytet är en del av ett EU-direktiv som trädde i kraft förra året. Även diskussioner OECD ligger till grund för beslutet. Åtgärden presenterades även av finansminister Magdalena Andersson (S) i fjol som ett av regeringens viktigaste verktyg för att förhindra skatteflykt.

På Skatteverket arbetar i dag cirka 200 personer med kontroller av dolda inkomster i utlandet samt internationella transaktioner i skatteundandragande syfte.

Uppgifter om kontokort knutna till bankkonton i tidigare skatteparadis och penningöverföringar till utlandet är den kanske mest uppmärksammade typen av skatteflykt. Men även läckor som till exempel Swiss leaks och Panamadokumenten har lett till ökade kontroller från Skatteverkets sida.

Myndigheten granskar också bolagsstrukturer som ofta används i skatteundandragande syfte. Det kan till exempel röra sig om ägare till små och medelstora företag som flyttar tillgångar och vinster till holdingbolag i Luxemburg, Cypern eller Malta för att slippa betala skatt i Sverige.

Platsannonser

Logga in