Optimist. Det finns bra likviditet i marknaden och Sverige är en del av det, säger Eirik Winter, Nordenchef på BNP Paribas.
Optimist. Det finns bra likviditet i marknaden och Sverige är en del av det, säger Eirik Winter, Nordenchef på BNP Paribas.
Börs

Ökad oro kring börsnoteringar – men BNP Paribas positiv

BNP Paribas räknar med god aktivitet för europeiska börsnoteringar i juni, säger Nordenchefen Eirik Winter till Realtid. Det trots uppgifter om att Synsams ägare väntar med börsnotering till följd av böroron och att många andra analytiker ser mer skeptiskt på läget.

Uppdaterad 2019-06-03
Publicerad 2019-06-03

Den senaste månadens börsnedgång och stora oro i omvärlden – handelskriget mellan USA och Kina, brexit med mera – gör att allt fler blir tveksamma till nya börsnoteringar. Breda OMXPI-index på Stockholmsbörsen är ned runt 9 procent sedan i slutet av april. 

Ett tydligt exempel är att riskkapitalbolaget CVC avstår med att börsnotera Synsam före sommaren till följd av börsturbulensen, enligt uppgift till Dagens Industri.

En svensk bankchef, som vill vara anonym för att inte störa egna pågående noteringsprocesser, säger att “sentimentet är betydligt tuffare. Investerarna är betydligt mer försiktiga nu och mer känsliga för värderingen av bolagen som skall in på börsen”.

Kepler Cheuvreus aktiestrateg Martin Guri är inne på ett liknande spår:

– Generellt kan man säga att mönstret känns igen. När det uppstår mycket oro i finansmarknaderna av olika anledningar brukar många planerade introduktioner på börsen komma lite på paus eftersom det finns osäkerhet kring prisbilden.

– Det är allmänt förekommande och lite av standard att skakar det för mycket är det svårt att komma överens om priset. Köparna vill kanske ha en lite större rabatt för att vara på den säkra sidan. Då är det bättre att det lugnar ner sig så att man har samma kartbild eller prognosbild, fortsätter Guri. 

Men Eirik Winter, Norden-chef för BNP Paribas, har en mer positiv bild av klimatet för börsnoteringar i Europa, inklusive Sverige:

– Vi räknar med en aktiv marknad i juni som är den sista möjligheten före sommaren. Marknaden bör nå 10 miljarder euro i volym under det andra kvartalet i Europa, vilket indikerar en hälsosam IPO-marknad. Det finns bra likviditet i marknaden och Sverige är en del av det. Vi har mer hälsosamma nivåer i den europeiska IPO-marknaden än för 18 månader sedan.

Realtid har sökt både CVC och Synsam för en kommentar.

Platsannonser