Konjunktur

Obligationsmarknaden ger tummen upp för Lagarde

Investerarna ger sitt stora bifall för den duvaktiga Christine Lagarde som ECB-chef. Hon tros fortsätta med stora obligationsköp, vilket obligationshandlarna gillar.

Uppdaterad 2019-07-03
Publicerad 2019-07-03

De europeiska ledarnas val av Christine Lagarde innebär att EU undviker en mer hökaktig ECB-ledare, som den tyska centralbankschefen Jens Weidmann. 

Obligationspriserna har redan ökat de senaste veckorna, inför valet av ECB-chef, skriver Financial Times, FT. Investerarna tror att den avgående ECB-chefen Mario Draghi förbereder räntesäkningar och ett återupplivande av ECB:s obligationsköpsprogram, quantative easing, QE. Med Lagarde vid rodret väntas mer av samma sak, hon ska bara få godkännandestämpeln av EU-parlamentet först.

– Lagarde kanske genomför förändringar på marginalen men vi förväntar oss att hon i huvudsak fortsätter ECB:s superfogliga inriktning, säger David Lafferty, Boston-baserad chefsmarknadsstrateg på Natixis Investment Managers till FT.

Obligationsräntorna, som rör sig tvärt emot priserna, föll djupare på onsdagsmorgonen. Räntan på Tysklands tioåriga statsobligation, som fungerar som rättesnöret för regionen, slog rekord på minus 0,397 procent, bara strax över ECB:s depositräta på minus 0,4 procent.

Mario Draghi, som slutar som ECB-chef i oktober, sade förra månaden att om det inte sker några förändringar i utsikterna för inflationen kommer det nya stimulanser, exempelvis mer av QE. 

Platsannonser

Logga in