Finans Nyhet

Nystartade företag är förlorarna

Taggar i artikeln

Söderberg & Partners
Publicerad

Förslaget i 3:12-utredningen kan leda till färre nystartade företag. De stora vinnarna är delägare som har betydande ägarandelar i bolag med bra nivå på bolagsvinsten.

Realtid.se

I går presenterade regeringens utredning för hur skattebestämmelserna för fåmansbolag och 3:12-reglerna kan komma att förändras.

Ett av förslagen är att den skattetrappa vi har idag med stegen 20 procent (gränsbeloppet), 57 procents marginalskatt (samma skatt som för lön) och 30 procent (den ordinära kapitalskatten) ändras till en trappa med stegen 25 procent (gränsbeloppet) ), 57 procents marginalskatt (samma skatt som för lön) och 25 procent (den ordinära för onoterade aktier).
Vidare föreslås förenklingsregeln sänkas från 2,75 till 1,75 inkomstbasbelopp.

Beträffande generationsskiften föreslår utredningen att en aktie inte ska 3:12 beskattas enbart på grund av att någon annan närstående än aktieägarens make varit verksam i betydande omfattning i ett annat fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet.

Annons

Förslagen riskerar att leda till att fler ser färre fördelar med att driva eget bolag vilket kan uppfattas som högre trösklar till nyföretagande. Samtidigt är de redan framgångsrika bolagen vinnare i förslaget då de till och med kan få sänkt skatt med förslaget, skriver fondförmedlaren Söderberg & Partners i ett pressmeddelande.

För den aktieägare utan nämnvärt gränsbelopp, men med betydande bolagsvinster att kunna ta ut i utdelning kan det bli fråga om en skattesänkning. De med stora gränsbelopp, som täcker vad bolaget kan lämna i utdelning, får kännas vid en skattehöjning. Förslaget för sannolikt med sig att de som har sparade gränsbelopp kommer att försöka utnyttja dessa innan skatten går upp från 20 till 25 procent.

– Förlorarna är de som startat bolag som kämpar med vinstmarginalerna och där företagaren äger en mindre del av bolaget. Det blir mer piska än morot för denna grupp entreprenörer och kan ses som en tröskel och leda till ett minskat nyföretagande, säger Kent Andersson, skatteexpert på Söderberg & Partners i pressmeddelandet.

Annons

 

Annons