Börs

Nyintroduktioner bromsade in globalt i tredje kvartalet

Norden går mot trenden. Här råder en positiv syn på noteringsklimatet.

Realtid.se
Uppdaterad 2016-10-12
Publicerad 2016-10-12

Antalet börsnoteringar bromsade in globalt under det tredje kvartalet. Det visar EY:s färska rapport Global IPO Trends för tredje kvartalet 2016.

I USA är intresset för nya noteringar lågt och i EMEIA (Europa, Mellanöstern, Indien och Afrika) backar antalet noteringar rejält jämfört med samma kvartal i fjol. Sverige och Norden går dock emot trenden och här ser pipelinen särskilt stark ut inför 2017. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den avvaktande inställningen till nyintroduktioner beror bland annat på brexit, fallande oljepriser, svag tillväxt i Kina och det stundande presidentvalet i USA. Analysen baseras på data från Dealogic fram till den 16 september samt EY:s förväntningar på noteringar som bedöms stänga under resten av månaden.

– Osäkerheten dämpar viljan till IPO:s och helåret 2016 ser ut att bli ett svagt år globalt. Detta innebär i regel att IPO:s skjuts på framtiden och att pipeline för börsmogna bolag nu ser mycket lovande ut. Givet att den politiska och ekonomiska osäkerheten stabiliseras tror vi att 2017 globalt sett kommer att representera ett mer normalt noteringsklimat, säger Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader inom EY Norden och Sverige i pressmeddelandet.

Totalt genomfördes under tredje kvartalet 252 börsnoteringar med en transaktionsvolym på 35,4 miljarder dollar. 2016 har hittills varit långt svagare än föregående år. För årets nio första månader har 704 nyintroduktioner gjorts till en transaktionsvolym på 79,4 miljarder dollar. Det är nedgångar på 23 procent respektive 39 procent jämfört med samma tid i fjol.

– Norden har ett antal framgångsrika IPO:s genomförts under det tredje kvartalet och vi noterar också att en serie dual track-processer fallit ut till förmån för försäljning snarare än IPO, i synnerhet i Finland. Pipeline för Sverige inför fjärde kvartalet 2016 och under den närmaste sexmånadersperioden ser ut att vara i nära paritet med andra kvartalet 2016, som var extremt starkt. Även om vi just nu inte ser någon avvaktande inställning till börsförberedelser, kan till exempel utfallet av det amerikanska presidentvalet påverka såväl marknaden i stort som individuella bolag relativt snabbt. På längre sikt har vi dock en positiv syn på noteringsklimatet både i Sverige och övriga Norden, avslutar Andreas Dalhäll.

Platsannonser