Finans Nyhet

Publicerad

SÅNGEN OM SONGKablarna och miljarderna – tredje versen. Tommy Ekström förverkligar drömmen en gång till och gör en Dagab inom IP-telefonin. Del 3.

Efter att ha grävt ned ett par tusen kilometer fiberkabel i Norden för i runda slängar 10 miljarder kronor är Tele1 Europs/Song Networks grundare Tommy Ekström ute på nya äventyr.

I dag gör han en uppföljare i IP-telefonivärlden.

– Man måste ju göra något, och det här mycket mer spännande. Om man byggde motorväg förut så sysslar man med bilarna i dag.

Annons

Han använder gärna målande bilder när han berättar och det är inte alltid lätt att hänga med i svängarna. Till exempel säger han att hans nya bolag Rabbta är som ”Dagab i IP-telefonivärlden” som paketerar havregryn (IP-telefoni) till butikerna (bredbandsoperatörer).

Grossistverksamhet med andra ord, vilken lär få konkurrens framöver.

– Jo, men i dag har vi ett litet försprång, och avtal med de bästa bönderna som odlar havre…

Annons

Utmanade telefonijättarna

Inte nog med att Tommy Ekström beskriver målande, han gör det i rasande tempo. Ofta ackompanjerat med ett fniss. Som när han får frågan om visionen för Rabbta.

– Två gånger så stort som Song.

1995 hade han byggt färdigt nuvarande svenska Vodafones mobiltelefonnät och bestämde sig för att utmana de stora telefonijättarna på fast telefoni. Han startade Tele1 Europe (”Europolitanerna frågade mig hur många anställda Tele1 hade och jag sa att det var bara jag och därför hette det Tele1”).

Annons

Tommy Ekström lämnade Song Networks våren 2003 i och med att nya ägare trädde in på scenen. Sedan satt han sig och pysslade i sitt bolag Jaya. Samtidigt jobbade han med operatören Rabbta, ägd av Jaya och operatören Tele-Man, som främst sålde förvalstelefoni till invandrare som ville ringa billigare till sina hemländer.

Typ Song

– Plötsligt, eller närmare bestämt i våras, var IP-telefoni samtalsämnet för dagen. Då tyckte vi att det var dumt att inte satsa våra resurser på det.

Enkelt uttryckt säljer Rabbta ett färdigt IP-telefonikoncept. Det är bara att fylla i ett webbformulär så tar Rabbta hand om resten. Vilket betyder såväl leverans av telefoner som billingsystem och själva uppkopplingen mot IP-nätet. Kunder är fastighetsägare, nätägare och bredbandsoperatörer. Typ Song Networks.

– Jag varit på Song och sagt att de ska använda vår lösning, men de har en egen version.

Rabbta har även stora callcenters som kunder, Stockholms sjukvårdsområde till exempel. Verksamheten har expandera till Norge, och Holland är på gång. IP-telefoni är enkelt att växa med, enligt Tommy Ekström, eftersom det räcker med att ställa upp en ny server bara.

Telekombjässarna satsar också

Sedan gäller det att sälja tjänster. Tommy Ekström talar mycket om videotelefoni. (Det är ”jättefräckt”.)

– Om man tröttnar på att titta på den man pratar med kan man starta en vanlig webbrowser.

Nästa steg är wlan-telefoni, alltså IP-telefoni i mobiltelefoner. Frågan är vad 3G- och GSM-operatörerna säger när deras investeringar blir utmanade?

Visst, Rabbta har kanske ett lite försprång på marknaden, men IP-telefoni är som sagt hett och de stora telekombjässarna satsar för fullt. Alcatel, Siemens och Ericsson är på gång. Tommy Ekström tar det med ro.

Visionen blir verklighet

– Jo, de kommer med sina stora stridsvagnar men deras problem är att de måste ta hand om sina gamla kunder samtidigt som de ska ha nytt kanontorn för de nya IP-kunderna.

Ungefär samma sak sa Tele1 Europe för tio år sedan. De skulle utmana jättarna (Telia på den tiden) med smarta lösningar och små marginaler. Skillnaden i dag är att det finns kapacitet i fibernäten och att ingen har monopol på accessnät. Tekniken är otroligt mycket billigare och enklare i dag. Till exempel tar det bara ett antal timmar att bygga ett callcenter för IP-telefoni, i det gamla telenätet tar det ett par veckor.

– I dag funkar det koncept som Tele1 hade som vision för tio år sedan.

Billy Andersson

Annons