FinansNyhet

Publicerad

”Scandic skippade storräkorna av miljöskäl, men har även skippat skatten genom att flytta till skatteparadis. Är det samhällsansvarigt?”

Ian Hammar

Norska hotellkungen Petter Stordalen via Twitter under torsdagkvällen. Via sin hotellkedja Nordic Choice äger han nästan 170 hotell i Norge, Sverige och Danmark. Verksamheten har intäkter på 6 miljarder norska kronor per år och på vinsterna betalar han full skatt i de länder där verksamheten bedrivs.

– Jag har betalat hundratals miljoner kronor i skatt genom åren, säger Stordalen till Realtid.se.

Men en journalist berättade för honom att huvudkonkurrenten Scandic Hotels numera har sitt moderbolag registrerat i skatteparadiset Guernsey. Enligt Scandics årsredovisning för 2011 bedrivs bolagets verksamhet i svenska aktiebolaget Scandic Hotels Holding AB som ägs av svenska aktiebolaget Sunstorm Holding AB som i sin tur ägs av bolaget Snowstorm Holding Guernsey Ltd baserat på den brittiska kanalön Guernsey. Journalisten frågade då om även Stordalen ska flytta sitt moderbolag till ett skatteparadis av konkurrensmässiga skäl.

Annons

– Det kommer jag aldrig att göra! Jag är emot skatteparadis, säger Stordalen.

Varför?

– Det är uppenbart. Vem ska då betala för all social välfärd om alla flyttar till skatteparadis? Vem ska betala för vägarna mina hotellgäster ska köra på? Vem ska betala för skolor och daghem, polis och sjukhus? Vårt samhälle bygger på en förståelse av att skatt är civilisationens kostnad. Norge och Sverige hör till de bästa länderna i världen man kan bo i. Om vi ska bibehålla det så måste vi ha en förståelse för att alla måste vara med och bidra.

Annons

Stordalen betonar att han inte är ute efter att rikta kritik mot Scandic och deras ägare (riskkapitalbolagen EQT och Accent).

– Jag vill bara resa frågor kring att Scandic är baserat i ett skatteparadis eftersom det här är en viktig debatt. Hur kan Scandic profilera sig som en hotellkedja som är miljövänlig och tar samhällsansvar, om de samtidigt flyttar moderbolaget till ett skatteparadis?

Stordalen uppmanar nu folk att använda sin konsumentmakt och fråga sig om man vill bo på hotell vars moderbolag ligger i skatteparadis.

Annons

– Om folk slutar bo på hotell som ägs av moderbolag i skatteparadis, så kommer moderbolaget förhoppningsvis att flyttas hem. Jag använder själv min konsumentmakt när jag väljer vilka produkter och tjänster som Nordic Choice ska köpa. Det är vårt sätt att påverka samhället i rätt riktning.

Annons