Juridik Nyhet

Nygamla byrån Westerberg & Partners satsar på nisch

Taggar i artikeln

Lindahl
Nya advokatbyrån Westerberg & Partners är specialiserad på immaterialrätt.
Publicerad
Uppdaterad

Westerberg & Partners består av den sista tredjedelen av Lindahls splittrade Stockholmskontor. Delägarna har följts åt sedan tiden på Rydin Carlsten.

Rakel Lennartsson

Realtid kan i dag berätta om den “sista tredjedelen” av Lindahls Stockholmskontor som upplöstes vid årsskiftet. De kallar sig Westerberg & Partners och placerar sig i “sockertoppen” av affärsjuridikens stora pyramid med särskilt fokus på tvister, immaterialrätt (IP) och IP-tunga transaktioner. Realtid har tidigare skrivit om de första två tredjedelarna från Lindahl som blev till advokatbyrån Cirio.

– När den större byrån inte blev av var vårt alternativ att gå mot att vara nischade. Det vi gör nu är att satsa på toppen av pyramiden med ett högt strategiskt pålägg i tjänsten, säger managing partner Malcolm Wiberg på Westerberg & Partners.

Malcolm-Wiberg-MP-Westerberg-Partners.jpg

Annons

Malcolm Wiberg var MP på Lindahl Stockholm och även ordförande för Lindahl nationellt när nyheten om kontorets splittring kommunicerades i juni förra året. I en intervju med Realtid berättade han och David Frydlinger, grundare av nya byrån Cirio, om att varför de skulle gå skilda vägar, de talade om att de hade “olika drömmar”.

I dag berättar Malcolm Wiberg mer. Han ville bygga ett Lindahl som skulle kunna tävla med de absolut bästa affärsjuridiska byråerna i Sverige, Mannheimer Swartling och Roschier. Totalt finns det i dag tre till fyra byråer i toppen. Lindahl har tidigare funnits i den nedre delen av denna.

– Min idé var att vi skulle konsolidera Lindahl, berättar Malcolm Wiberg för Realtid.

Annons

Det vill säga knyta de sex Lindahl-kontoren närmare varandra, bygga en ekonomisk enhet och dela på vinsten. Hans tes var att för att lyckas i framtiden måste man tillhöra de största och bästa. Alternativt vara riktigt nischad.

Eftersom Malcolm Wiberg inte fick med sig sin byrå på sitt förstahandsalternativ satsar han nu på att bygga en lite mer exklusiv byrå – en boutiquebyrå – med cirka en tredjedel av kollegorna från Lindahl Stockholm.

Målarfärgen har knappt torkat i de nya lokalerna så han stämmer träff i en hotellobby i centrala Stockholm, dit många frilansare och fria entreprenörer söker sig för att jobba. 

Annons

– Min son driver en startup, men inte hade jag trott att jag vid 56 års ålder också skulle starta om, skrattar han. 

Malcolm Wiberg säger att han fortfarande har del av sitt hjärta i Lindahl, men hjärnan i den nya byrån. Nischen är inom immaterialrätten och tvisterna.

– På grund av att den tekniska utvecklingen går så fort är tvister och IP områden av juridiken som inte blir repetitivt utan kräver spetskompetens, säger han och förklarar varför nischkonceptet fungerar just här.

När självkörande bilar, 3D-printing eller biologiska läkemedel lanseras brett måste juridiken vara med. 

– Om man beställer ett par skor i storlek 43 med 3D-printing och så kommer det ut ett par i storlek 42,5, vems är då felet? Det här är ett område under utveckling, så det kan inte algoritmerna ta ifrån oss, säger Malcolm Wiberg.

Du blir den nya byråns chef, men får inte ditt namn på skylten. Hur valde ni namn egentligen?

– Vi ville inte ha något fantasinamn utan tittade bland våra efternamn och tog helt enkelt det som var bäst. Westerberg fungerar på alla språk, Jonas Westerberg har också ett väldigt gott namn i patentvärlden, så det passade bra med tanke på vår nisch.

Namnet sattes redan i juni månad, i samband med splittringen av Lindahls Stockholmskontor, som kom väldigt plötsligt, enligt Malcolm Wiberg. 

– När vi bestämde att vi inte ville vara med på det som senare skulle bli Cirios resa, satte vi snabbt ihop en affärsplan.

“Vi” var ett knappt tiotal delägare samt ytterligare ett tjugotal medarbetare. Som många i branschen vet är den gruppen som nyss öppnat upp under namnet Westerberg & Partners ungefär samma grupp som för ett tiotal år sedan kom till Lindahls Stockholmskontor när det gick ihop med Rydin Carlsten.

– Det stämmer, alla kvarvarande delägare från Rydin Carlsten utom en återfinns i den nya firman.

Ångrar du att ni tog steget in i Lindahl för 10 år sedan?

– Nej det har varit tio fantastiska år. Jag hade gärna fortsatt, men det vi gör nu i den nya byrån är också jätteroligt, Jag kommer att ha fått det bästa från två världar, säger Malcolm Wiberg. 

Annons