Nordeas huvudkontor i Stockholm.
Bank

Nybildade Nordea Ventures ska göra fintech-investeringar

Nordea har bildat Nordea Ventures som ska investera i fintech-startups. "Vi vill spela en aktiv roll i utvecklingen av ny teknologi för finanssektorn, och vara med från början", säger bankens vd Casper von Koskull.

Uppdaterad 2017-11-29
Publicerad 2017-11-29

Nordea har skapat ett egen riskkapitaldel vid namn Nordea Ventures.

 –Vi vill spela en aktiv roll i utvecklingen av ny teknologi för finanssektorn, och vara med från början, säger Casper von Koskull, vd och koncernchef för Nordea

Banken avser bli en aktiv partner med varje portföljföretag och involvera seniora affärsledare som sponsorer, enligt ett pressmeddelande. Nordea är också inställd långsiktigt ägarskap i de bolag som den går in i.

– Det handlar inte bara om att stå för kapitalet, utan också om att samarbeta med företagen och dela med oss av vår expertis. Det här är bra både för Nordea och de företag vi investerar i, men framför allt är det bra för kunderna. Genom Nordea Ventures kan banken påskynda lanseringen av innovativa produkter och tjänster till sina 10 miljoner privatkunder och 540 000 företagskunder, säger Nordeas vd Casper von Koskull.

Riskkapital-enheten ska "fokusera på investeringar som erbjuder ömsesidigt strategiskt värde, skalbara affärsmodeller och unika lösningar", heter det. Tonvikt kommer att läggas på nordiska fintech-bolag.

– Vi behöver vara med där de nya tjänsterna skapas. Det är därför vi redan har varit mycket aktiva på fintech-området. Bildandet av Nordea Ventures är ett naturligt steg i riktning mot att bli en del i och stödja det finansiella ekosystemet i bredare bemärkelse, säger bankens CDO Ewan MacLeod.

Ett fintech-bolag som Nordea redan investerat i är spar- och ekonomiappenTink, som arbetar med aggregering av finansiella data.

"Genom partnerskapet kan vi erbjuda våra kunder en bättre mobilbankupplevelse, och göra det ännu enklare och smidigare för dem att sköta sina dagliga bankaffärer", skriver Nordea i pressmeddelandet.

Platsannonser