FinansNyhet

Nya regler kan försvåra betalningar med kort

Publicerad

Svenska Bankföreningen varnar för att handlare och banker inte hunnit förbereda sig för nya regler för kortbetalningar och risken är att en del köp inte går igenom. 

olof swahnberg

Den 14 september ändras reglerna i EU:s betaltjänstdirektiv. Syftet med ändringarna är att göra kortbetalningar säkrare och minska risken för bedrägerier inom unionen.

De nya reglerna kommer framför allt att påverka hur betalningar görs på nätet. Det kommer inte längre att vara möjligt att endast ange kortuppgifter och säkerhetskoden på kortets baksida. Kunden behöver göra något ytterligare för att identifiera sig, säger Lars Rutberg, betalningsansvarig på Bankföreningen, till TT. Det kan exempelvis ske via mobilt bank-id, säkerhetsdosa eller pin-kod.

Även om en ganska liten procent av den totala mängden transaktioner görs helt utan pin-kod är det bekymmersamt, enligt Lars Rutberg: 

Annons

– Det är fortfarande en del som väljer att göra sina betalningar utan kod, som kommer att undra över vad som egentligen gäller.

Han hoppas att banker ser till att informera handlare och kunder om vad som gäller.

I de fall en butik eller nätbutik inte följer de nya reglerna kan betalningar komma att nekas, förklarar Lars Rutberg.

Annons

– Transaktioner online där man inte har lösningen med säker kundverifiering, så kallat 3D-secure, kan komma att stoppas. Gissningsvis kan det bli upp emot 25-30 procents transaktioner som inte kan genomföras, säger Lars Rutberg. 

 

 

Annons
Annons