Finans Nyhet

Nya miljarder till Zennström

Publicerad

Nu är det klart: Microsoft köper Skype för motsvarande 53 miljarder kronor.

Realtid.se

Microsoft betalar 8,5 miljarder dollar kontant, skriver Microsoft i ett pressmeddelande. Det är mer än för något annat förvärv som mjukvarujätten gjort.

Den svenske Skype-grundaren Niklas Zennström ser nu för tredje gången pengar på Skype. Han tjänade miljardbelopp redan när Ebay köpte Skype 2005.

Tillsammans med medgrundaren Janus Friis kunde han plocka ut ännu mer 2009 efter att Skype närmat sig lönsamhet.

Annons

Duon såg också till att återta sina platser i styrelsen – och 14 procent av aktierna. Därmed kan han idag för tredje gången skriva under på att få miljarder i ersättning för sin skapelse.

Sammanlagt fick Niklas Zennström loss omkring sju miljarder kronor i aktier och kontanter 2005 och 2009.

Nu kan han räkna med ytterligare 3,5 miljarder kronor, givet att dollarn kostar 6,30 kronor och att de båda medgrundarna delat lika. Det är inte känt hur pengarna fördelats.

Annons

Zennström och Friis grundade Skype 2002 efter att ha sålt fildelningssajten Kazaa men behållit rättigheter till tekniken.

Skype blir nu en affärsenhet inom Microsoft. Skypes vd Tony Bates ska som chef för Microsoft Skype Division rapportera direkt till Microsofts vd Steve Ballmer.

Nu har Micrsooft tillsammans med Nokia hittat ett sätt att göra operativsystemet Windows Phone 7 hett i konkurrens med tjänster som Google Voice och Apples Facetime.

Annons

– Tillsammans ska vi skapa framtiden för realtidskommunikation så att människor enkelt kan vara uppkopplade med familj, vänner, kunder och kollegor var som helst i hela världen, säger Steve Ballmer i pressreleasen.

eBay International AG, CPP Investment Board, Joltid Limited tillsammans med Europlay Capital Advisors och Andreessen Horowitz finns också med i ägargruppen, som leds av riskkapitalbolaget Silver Lake.

Annons