Nya frågetecken stoppade Spykers köp

Nya frågor om Spykers finansiering stoppade på måndagen förhandlingarna om en försäljning av Saab.

TT
Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-01-26

Samtalen fortsätter dock, och ett avtal kan möjligen skrivas på under tisdagen, uppger Dagens Industri.

Måndagen blev en berg- och dalbana av sällan skådat slag för biltillverkaren Saabs luttrade anställda.

Förhandlingarna mellan Saabs ägare General Motors (GM) och holländska Spyker Cars har sedan i helgen förts hos en advokatfirma på Skeppsbron i Stockholm. Att samtalen förlagts till Sverige beror på att svenska lagar gäller när ett svenskt bolag säljs till en utländsk ägare, skriver Dagens Industri.

Enligt tidningen var det mycket nära att ett avtal om Spykers köp av Saab kunde skrivas på under dagen. Men nya frågetecken dök upp om Spykers finansiering, vilket fick GM att stoppa processen för stunden, enligt DI.

Det enda som rörde sig spikrakt uppåt på måndagen var Spyker Cars aktiekurs på börsen i Amsterdam. Den ökade otroliga 80 procent.

Den andra Saabspekulanten, investmentbolaget Genii Capital, valde att kasta in handduken med förklaringen att tajmingen i budgivningsprocessen inte var förenlig med en hållbar affärsplattform.

Regeringen avvaktade. På det extra sammanträdet under eftermiddagen togs inga beslut om lånegarantier till Saab, förklarade näringsminister Maud Olofsson.

– Vi hoppas att de snart når ett slut och att det blir en överenskommelse, men det är inte klart ännu, sade hon.

Förväntningarna på någon form av besked steg när GM kallade till presskonferens på måndagskvällen.

På Saab i Trollhättan stod de fackliga ledarna böjda över en dator och följde vad styrelseordföranden Ed Whitacre sade. Men hans huvudnyhet var att han permanent tar över vd-posten och att GM ska betala tillbaka de statliga mångmiljardlånen.

Saabfrågan ägnade han mindre än en minut.

– Vi har inte ändrat oss när det gäller avvecklingen och vi har ingen uppgörelse att presentera, sade Whitacre.

Om och när de "långt framskridna samtalen" med Spyker Cars leder någon vart kommer kommer GM att meddela det, slog han fast.

Ledarna för facken på Saab var besvikna.

– Jag trodde på ett besked i dag. Det är jobbigt när det svänger på det här viset, sade Håkan Danielsson, ordförande för Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer.

Riksgälden, som sköter förhandlingarna om statliga garantier för ett lån från Europeiska investeringsbanken, väntar också på besked. För över en vecka sedan var man klar med utredningen av Saabs affärsplan och Saabs säkerheter, vilket gör att ett regeringsbeslut om garantierna kan gå fort.

Platsannonser

Logga in