FinansNyhet

Nya evergreen-fonden Dala Capital ska hjälpa Dalarnas startups med såddfinansiering

Dala Capital medgrundareDala Capital medgrundare
Kjell Grundström, Sparbanksstiftelsen Dalarna, Angelica Ekholm, ordförande DalaCaptial, Anders Hjertberg, Dalarnas Försäkringsbolag, Birgitta Sacrédeus, Region Dalarna. Foto: Dala Capital
Publicerad

Stiftelsen Dalarna Science Park, Sparbanksstiftelsen Dalarna, Dalarnas Försäkringsbolag och Region Dalarna har ingått samarbete i syfte att tillföra såddkapital till lokala startups. 

Marlène Sellebråten

Stiftelsen Dalarna Science Park har bildat Dala Capital, ett nytt helägt dotterbolag som ska tillföra såddkapital om mellan 100 000 och 500 000 kronor till bolag i tidiga skeden i Dalarna. Det framgår av ett pressmeddelande.  Dala Capital är ett gemensamt initiativ av Stiftelsen Dalarna Science Park, Sparbanksstiftelsen Dalarna, Dalarnas Försäkringsbolag och Region Dalarna. De tre sistnämnda investerar 6 miljoner kronor vardera i det nya bolaget.

– I Dalarna startas det varje år [cirka] 1500 företag och många har fantastiskt spännande affärsidéer och möjlighet att bli något riktigt stort och bra. Samtidigt är det vår erfarenhet, via vår inkubator, att det tidigt i bolagsbygget saknas finansiering för att ta nästa steg. DalaCapital ger nya företagsidéer möjligheter att utvecklas och växa, säger Angelica Ekholm, ordförande DalaCapital, i en presskommentar.

DalaCapital har som avkastningsmål att bibehålla värdet på insatt kapital och återinvestera det löpande i såväl befintliga som nya projekt i tidiga skeden, det vill säga drivas som en så kallad “Ever Green fond”.

Annons
Annons