Finans Nyhet

Ny webbtjänst mot penningtvätt för advokater

Petter Flink.Petter Flink.
Publicerad

En åttastegs-webbtjänst för att advokatbyråer ska säkra sig mot penningtvätt. Det är vad nystartade legal tech-bolaget Due Compliance har på gång.

Ulrika Fjällborg

– Vårt system är kanske inte lösningen på problem motsvarande de som Swedbank och Danske Bank har haft, men det hjälper advokatbyråer att uppfylla sina skyldigheter gentemot svensk lag och Advokatsamfundet, hävdar vd Petter Flink.

Petter Flink är jurist och har jobbat med compliance- och IT-frågor som konsult på advokatbyråer som AG, Lindahls och Mannheimer Swartling. I alla roller har han saknat ett ordentligt system för att säkra bolaget mot penningtvätt.

Advokatsamfundets Anne Ramberg har tidigare i intervjuer sagt att det inte förekommer penningtvätt i advokatbranschen eftersom det åligger advokater att säga nej till klienter de inte har tillräcklig kännedom om. Det är en “något verklighetsfrånvänd uppfattning”, tycker Petter Flink.

Annons

– Det låter faktiskt förbluffande, oerhört naivt. Jag tror kanske inte att hon verkligen menar detta, säger han.

– Alla större svenska penningtransaktioner är en risk, till exempel överlåtelser av fastigheter och bolag. Detta är ett stort problem för samhället och ett stort problem för advokatbyråer.

Enligt Petter Flink finns inga liknande standardsystem på den svenska marknaden. Antingen får man bygga en intern lösning eller hålla det manuellt.

Annons

– Jag har själv varit i den situationen och det är både osäkert och ganska arbetsamt, säger han.

I höstas startade han därför bolaget Due Compliance tillsammans med tre andra och i april är tanken att lansera den första versionen av en internettjänst som ska hjälpa advokatbyråer att checka av sina kunder mot penningtvätt och andra compliance-problem.

Just nu är det ute på sin sista remissrunda bland en handfull utvalda byråer som testar det.

Annons

Petter Flink beskriver det som “en enkel webbapplikation”, ett ärendehanteringssystem i åtta steg, som checkar av alla kontroller du behöver göra mot respektive samhällsinstitution; bolagsverket, FN:s sanktionslistor, och så vidare. När man gått igenom hela checklistan i flödet får man en rapport som klargör kundbolagets status i de frågor som är kritiska för compliance-frågor som penningtvätt, till exempel vem som äger bolaget och får del av företagets pengar, om det finns politiskt utsatta personer (PEP) i bolagsledningen, med mera.  Rapporten kan du sedan uppdatera.

– Det är svåra frågor, men det blir lättare om du utgår från systemet.

– Enligt lagen (från 2017 red anm) ska du kolla alla ärenden du tar in och löpande övervaka dina ärenden, säger Petter Flink och exemplifierar med Vladimir Antonovs inträde i Saabaffären för nio år sedan:

– Då blir det en ny situation.

 

Annons